Daniela Fainis – Dialog Portretistic

Ceramista Daniela Fainis este preocupata de peste 20 de ani de tema portretului in portelan si reuneste in expozitia „Dialog portretistic” o parte din lucrarile realizate pe aceasta tema. Expozitia este deschisa la Galeria Ghetarie – Palatul Mogosoaia pana pe 31 august 2015.

Portrete in portelan la Palatul Mogosoaia

Expozitia personala a Danielei Fainis reuneste portrete diferite ca abordare stilistica, de la lucrarile in ronde-bosse la crochiurile si studiile transpuse pe suprafata portelanului.

Incepute in ’88, portretele in ronde-bosse din aceasta perioada sunt eliberate de orice detaliu, au o textura fara asperitati, sunt caracterizate printr-un decor spectaculos, barochizant, cu aplicatii din brocarturi fine de portelan.

Odata cu anul 1992 Daniela Fainis acorda o deosebita importanta studiului portretistic care se revendica unei stilistici renascentiste. Asemanatoare unor constructii contrapunctice, elementele discursive formeaza un dialog al fragmentelor si fasiilor. Daniela coleaza enunturi care provin din limbaje diverse, astfel, peste forma in ronde-bosse artista suprapune fragmente din masti de expresie pe care le juxtapune fasiilor-portret cu incizii, semnelor grafice si interventiilor colorate. Ideologic, dispunerea stratificata corespunde ontologiei tripartite a lui Jean-Paul Sartre, enuntata astfel: corpul-ca-existenta-pentru-sine-insusi, corpul-ca-existenta-pentru-ceilalti, corpul-ca-existenta-obiectiva (subiectul se priveste pe sine din perspectiva celorlalti). (Raluca Baloiu, curatoare expozitie)

Despre ceramista Daniela Fainis

Daniela Fainis a debutat in 1988, participand la numeroase expozitii interne si internationale, obtinand numeroase premii si distinctii: Premiul I la Bienala Internationala a Artistilor Ceramisti, Aveiro, Portugalia (1997); medalia de aur la Concursul International de Arta Ceramica, Gualdo Tadino, Perugia, Italia (1989, 1990); Marele Premiu la Bienala Internationala Artele Focului, Bucuresti (1998); mentiunea de onoare la Competitia Internationala de Ceramica de la Mino, Japonia (2002). In 2004 Daniela Fainiș a primit Ordinul Cultural al Romaniei.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras