Edith Torony – Oda reconstructiei umanitatii

Artista Edith Torony se pregateste sa deschida prima sa expozitie personala la Galeria Senso din Bucuresti. Va invitam sa participati marti 26 septembrie 2017, la vernisajul expozitiei sale intitulate Junkyard Symphony. Inainte de vernisaj am avut ocazia sa stam de vorba cu artista despre aceasta noua serie de picturi.

Artista Edith Torony marturiseste ca:
In seria “Junkyard Symphony continui sa studiez acelasi spatiu de la periferia orasului unde locuiesc, pe care il explorez din 2012 prin diferite mijloace: fotografie, manipulare digitala sau pictura.
..Desi pornesc de la acelasi spatiu real, existent si apropiat mie, il transform in functie de anumite intamplari, de tot ceea ce colectez pe parcursul zilelor. De unde si numele de junkyard, un fel de Recycle Bin al memoriei, al inconstientului, uneori indescriptibile aceste elemente, carora nu le gasesc sensul, provenienta… Un fel de arheologie personala sub forma unui peisaj haotic, populat cu tot felul de obiecte pe care le respingem, de care nu mai avem nevoie, reprezentari abstracte, alteori cu origini in figurativ, intotdeauna la limita. O frumusete aparenta a tot ce e reziduu, a ambalajului atragator, dar lipsit de continut. Un spatiu dezolant, invadat de tot ce nu ne mai trebuie, de care nu ne scapam usor.

Incepand cu cele doua lucrari sub titlul Party Is Over din 2015, ce reprezentau resturi lasate de oameni pe malul marii, dupa ce acestia s-au simtit bine, am mers mai departe cu acelasi subiect in seriile Periphery of Memory, trimitand astfel simbolic catre o dimensiune psihica si ajungand treptat la seria Junkyard Symphony, oda haosului, a reconstructiei, a recompunerii, reducand totul la un loc de joaca reciclat, o lume second-hand specifica timpurilor noastre, de care nu ne mai putem dezice.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras