Doina Pauleanu a fost o personalitate remarcabila a culturii romane, director al Muzeului de Arta Constanta din anul 1990, a scris numeroase carti despre Constanta, regalitate si artistii interbelici.
Toti cei cu care a colaborat isi amintesc cu bucurie de ea, asa cum am aflat realizand o serie de interviuri la Muzeul de Arta Constanta. Din povestile celor intervievati am descoperit pasiunea cu care privea opera de arta, perseverenta in amplasarea bustului Reginei Maria in fata Muzeului de Arta Constanta si energia debordanta pe care o avea cand scria despre artisti. Am povestit despre ultimul proiect la care a lucrat – albumul despre sculptorul Oscar Han si ampla expozitie retrospectiva dedicata acestuia.
"Ea avea o stare de bine, iti dadea o liniste si o speranta" spunea Vasile Gherghilescu, actor si consilier cultural in Consiliul Judetean Constanta.
"Doina Pauleanu era un om puternic, luminos, o bogatie de om" marturiseste Ioana Predescu, sef sectie interimar Muzeul de Arta Constanta.
"Muncea foarte mult dar nu se simtea efortul acesta. O facea cu atata pasiune si atata eleganta" spune Mihaela-Maria Ciustea, conservator la Muzeul de Arta Constanta.
"Te aflai in fata unei personalitati extraordinare, a unei persoane cu o cultura renascentista" isi aminteste Lelia Rus Pirvan, director interimar al Muzeului de Arta Constanta.
Radu-Stefan Cornescu, arhitect si vicepresedinte Filiala Dobrogea a Ordinului Arhitectilor din Romania, marturiseste ca Doina Pauleanu chiar daca era din Brasov, era mai constanteanca decat multi din Constanta. Ea iubea aceea zona peninsulara. "Dupa anul 2000, Doina ne-a invadat cu carti despre casele din zona peninsulara, de stilul lor, despre evenimentele importante prin care a trecut Constanta".
"Vernisajele pe care Doina Pauleanu le organiza erau o incantare. Stateam, ma uitam si-o ascultam in admiratie" isi aminteste Maria Magiru, director Muzeul de Arta Populara Constanta.
"Doina Pauleanu ramane o persoana care si-a adus o contributie remarcabila in domeniul cultural, ramanand la conducerea Muzeului de Arta din Constanta pentru 30 de ani. Timp in care s-a luptat sa puna in valoare colectia muzeului si s-o pastreze intacta, in vremuri in care unii si-au facut un business din a recupera in instanta si a valorifica lucrari din patrimoniul muzeelor" spune Mihai Astratinei, colectionar de arta.
Ana Maria Smighelschi, graficiana si scriitoare, considera ca Muzeul de Arta Constanta "este cel mai frumos muzeu din tara. Si asta se datoreaza ei si colaboratorilor, care toti au fost molipsiti de dragostea, avantul ei si profesionalismul."
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras