Dana Fabini si Gavril Zmicala – Tete-a-tete

Artistii vizuali Dana Fabini si Gavril Zmicala isi reunesc lucrarile de arta in expozitia intitulata Tete-a-tete. Personajele din ceramica ale artistului Gavril Zmicala se juxtapun cu textele poetice scrise de artista Dana Fabini, punand astfel in dialog mijloacele clasice de expresie cu tehnicile contemporane multimedia. Expozitia Tete-a-tete poate fi vizitata in perioada 17 iulie – 16 august 2018 la Galeria Galateea din Bucuresti.

Exista ideea, des vehiculata intre artistii plastici, ca o imagine nu are nevoie de cuvinte, ea vorbeste de la sine. Si cei mai multi artisti produc intr-adevar imagini care vorbesc de la sine. Mai putini sunt artistii care incearca drumul invers, acela in care cuvintele exprima imagini. Nu ma refer aici la metafore si comparatii, nici la naratiuni sau scenarii, ele sunt tehnici de lucru, metode. Ma refer la capacitatea semantica, morfologica si sintactica a cuvintelor de a functiona intr-un raport de tip forma-fond sau figura-spatiu, asemeni unei picturi sau oricarei alte imagini pur vizuale. Mai concret ma refer la o lingvistica vizuala. (Dana Fabini, artist vizual)

Intre epiderma lutului si inteligenta formei exista, in campul artei, un interval tainic, o zona primejdioasa pe care o traversez adeseori cu lucrarile mele, fiecare din ele marcand de fapt punctele nodale, de criza, ale acestei traversari. Ele articuleaza in forma intrebarile esentiale cu care ma confrunt: ce se intampla la granita dintre fiinta si lume? dintre forma si sens? cum pot comunica cele doua lumi: interioara si exterioara? ce trebuie si ce poate face fiinta, cu trup si suflet, pentru a trece dincolo de propriile ei hotare de timp si spatiu, pentru a se implini in noianul de praguri ce-i tulbura drumul catre sine? si mai ales, cum poate imaginea plastica sa articuleze coerent toate aceste semne de intrebare? (Gavril Zmicala, artist vizual)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras