Dan Bancila la Galeria Senso

In perioada 7 decembrie 2017 - 19 ianuarie 2018, sunteti invitati sa vedeti la Galeria Senso, minunata expozitie de arta decorativa a artistului Dan Bancila. Lucrarile sale sunt viziuni complexe asupra mediului acvatic, mineral si vegetal. Sunt ingemanari monumentale intre sticla, cristal, bronz si marmura, opere de arta care se inalta spre lumina.

Cu cele mai multe lucrari din expozitie am putea alcatui gradini inchise sau chiar suspedate, care ar cuprinde flori de colt galbene, verzi, albastre, albe si aurii, pe care metalul nu-si propune sa le tina captive, ci le lasa in voia luminii, Flori de toamna in care brunurile rafinate, specifice anotimpului, s-au resorbit in masa opalina, protejata de lujere dezinvolte, Buchetul regal de o somptuozitate aulica, Inflorescentele invoalte, Albastrelele invocate de poetii romantici in aspiratia lor spre absolut, Mugurii in formele carora artistul nu si-a putut reprima tentatia ludica, Floarea soarelui cu fototropismul ei senin si molipsitor.(Dr. Doina Pauleanu, Director Muzeul de Arta Constanta)

Despre artistul Dan Bancila

DAN BANCILA s-a nascut pe 7 octombrie 1943, la Bucuresti. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti, promotia 1969, clasa profesorilor Zoe Baicoianu si Ion Popescu-Negreni.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si are lucrari in colectii particulare si muzee din Japonia, Olanda, Germania, Danemarca, Italia, Franta, Belgia, Canada, Elvetia si Romania. A avut expozitii personale si de grup in Romania, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Ungaria, Danemarca, Belgia, Olanda, Franta, Elvetia, Spania, Grecia, Marea Britanie, Japonia, SUA.

Din 1974, Dan Bancila a fost recompensat in tara si strainatate cu numeroase premii si distinctii pentru talentul si activitatea sa prodigioasa, cele mai importante fiind Ordinul Cultural de merit in grad de Comandor al Artelor Plastice (2001), dar si titlul de Personalitatea Anului 2008 in Arte Decorative.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.

Realizator: Bogdana Contras
Foto: Cris Ardelean