DADA BRANCUSI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu

Expozitia DADA BRANCUSI. O (re)citire de Dan Mircea Cipariu & Mihai Zgondoiu reviziteaza doua personalitati importante pentru cultura romaneasca si universala: Tristan Tzara si Constantin Brancusi. Expozitia este deschisa la Galeria Galateca in perioada 26 februarie – 2 aprilie 2016.

Lucrari de Mihai Zgondoiu si pictopoeme de Dan Mircea Cipariu

In contextul celebrarii a 100 de ani de DADA-ism (la 5 februarie 1916 s-a infiintat Cabaret Voltaire la Zurich) si a celor 140 de ani care au trecut de la nasterea lui Constantin Brancusi (19 februarie 1876), galeria Galateca impreuna cu scriitorul Dan Mircea Cipariu si artistul vizual Mihai Zgondoiu propun un program-experiment de recitire a textelor, creatiilor si imaginarului sculptorului Constantin Brancusi printr-un filtru DADA. Citatele lui Brancusi, selectate din antologia ”Brancusi inedit. Insemnari si corespondenta romaneasca”, Editura Humanitas, editie de Doina Lemny si Cristian-Robert Velescu, traduse in romana, franceza, engleza si germana, au fost utilizate de publicul vizitator pentru crearea unor colaje-poem DADA. Colajele sunt reunite intr-o mare carte-obiect marturie a conexiunii dintre trecut si prezent.
Conceptul expozitional este completat de cateva lucrari create de Mihai Zgondoiu (obiect, fotografie, video-art), precum si de sapte pictopoeme semnate de Dan Mircea Cipariu si Mihai Zgondoiu.
De asemenea artistul Sergiu Chihaia a fost invitat sa creeze tricouri inspirate de curentul Dada.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras