Muzeul National de Arta al Romaniei a fost, chiar in Noaptea de Sanziene, gazda unui eveniment cu totul special organizat de Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” (presedinte Georgiana Pogonaru). Acesta a fost dedicat sustinerii campaniei „Brancusi e al meu. Eu donez”. Ajunsa la cea de-a VIII-a editie, Noaptea Sanzienelor a fost o sarbatoare petrecuta de un public extrem de numeros in aer liber, in plin centrul Bucurestilor in decorul superb al curtii de onoare a MNAR.
In fiecare an, la vremea solstitiului de vara, sarbatorim din vechime venirea Sanzienelor, creaturi fantastice, ursitoare protectoare ale naturii, aducatoare de rod, leac si dragoste. Anul acesta sarbatoarea a stat sub semnul lui Constantin Brancusi – a spus Georgiana Pogonaru, initiatoarea si organizatoarea acestui eveniment. Cu siguranta artistul a cunoscut in satul sau gorjean magicul ritual al Sanzienelor, care si-a pus amprenta asupra creatiilor sale de mai tarziu.
Din comitetul de organizare au facut parte: Adrian Popa, Alina Podiuc, Ana Bobirca, Catrinel Ghetea, Diana Hurduc, Gabriela Pantelimon, Georgiana Pogonaru, Irina Pogonaru Georgescu, Laura Grünberg, Liana Dogaru, Lucia Urdareanu, Magda Carneci, Madalina Marcu, Mariuca Talpes, Matei Lucaci – Grünberg, Michael Sipos, Roxana Gramada, Sabina Pop, Sorina Neacsu, Vitalie Lupascu.
Organizatorii au oferit ocazia tuturor celor prezenti sa viziteze gratuit Galeria Nationala a MNAR, inclusiv Sala Brancusi, evenimentul fiind centrat pe binecunoscuta campanie nationala. Vizitarea expozitiei „Brancusi fotograf” cu fotografii din colectia Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca, atelierele si jocurile pentru copii propuse de Asociatia Da’DeCe (mini-aventura prin muzeu, modelaj, pictura pe ceramica, constructii in spatiu, impletit de coronite, lectura de povesti romanesti) reunite sub tiltul „Brancusi pe intelesul celor mici” au reprezentat doar cateva dintre atractiile unui program nu doar variat, ci foarte frumos, educativ si presarat cu momente artistice memorabile. De altfel, acest eveniment a fost prezentat in cuvantul de bun-venit rostit de Georgiana Pogonaru, Presedinte al Asociatiei Culturale „Patrimoniu pentru Viitor”. Pledoaria sa avand ca lait-motiv „De ce <
Sosirea Alaiului de Sanziene „condus” de Andrada Pantelimon (care a purtat o creatie semnata de Prof.Univ.Dr. Unda Popp), recitalul actorului Victor Rebengiuc, concertul de ethno-jazz sustinut de Irina Sarbu&Ethnotic Project (Cezar Cazanoi, Capriel Dedeian, Anatol Cazanoi, Laurentiu Horjea, Dragos Mihu), momentul coregrafic intitulat ”Suflu” la Lilianei Iorgulescu (coregraf) si Mihaelei Vosganian (compozitor), dar si recitalul corului „Sound” dirijat de Voicu Popescu, au contribuit din plin la succesul acestui eveniment de traditie. Au fost prezentate si colectiile vestimentare inspirate de din arta brancusiana ale Alinei Gurguta („Endless dress) si Ellidei Toma („Synesthesia”). Consultanti regie au fost Sabina Pop si Vitalie Lupascu.
Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” a luat fiinta in 2005 la initiativa unui grup de iubitori ai artelor si culturii. Membra a organizatiei internationale Europa Nostra, asociatia cunoscuta anterior sub numele de ”Prietenii Muzeelor Minovici”, si-a extins activitatea pentru a cultiva respectul fata de patrimoniul romanesc. Activitatile asociatiei fac cunoscute istoria, diversitatea si importanta patrimoniului romanesc pe plan local si in afara granitelor tarii si sprijina muzeele nationale.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Deborah Chen