Costel Iacob – Creatia in dialog cu privitorul

Sculptorul Costel Iacob are un atelier special in care imbina tehnica cu imaginatia. Marturiseste ca nu se apuca de lucru decat in momentul in care are o idee de comunicat celorlalti. Lucrarile sale surprinzatoare sunt realizate intai mental, acolo le construieste prima data. Cand il preocupa vreo idee, nu mai doarme noaptea pana nu o realizeaza.


Sculptorul Costel Iacob considera ca "Avem doua vieti, una este profesionala si a doua viata este sociala. Casa pentru mine este spatiul de odihna, iar atelierul este spatiul de lucru. Dar nu numai de lucru, aici iti pui la punct ideile. Chiar are o conotatie deosebita. Spatiul de lucru nu numai ca se incadreaza in subiectivitate, dar este foarte intim.

Eu nu ma pot apuca de lucru daca n-am ceva de spus. Sunt lucruri care ma preocupa si am temele mele predilecte, cum ar fi timpul, calatoria. Cum sa nu-ti placa sa calatoresti?! Cum sa nu-ti placa sa vezi istoria altora, cladirile, peisajul. Te incarci si ai o bucurie, iti dai seama ca nu esti singurul om civilizat de pe lumea asta. Calatoria e foarte importanta pentru om, el nu poate sa stea pe loc si curiozitatea il impinge sa vada. Si eu sunt un tip pesemne curios.

Pana la urma eu le-am spus ca sunt jucarii pentru oameni mari si educati. Tentatia si curiozitatea exista indiferent de varsta privitorului, incepand de la copilasi pana la pensionari, se opresc sa vada ce fac, ce sunt si stau si se uita. Si sper sa inteleaga ceva. Chestiile astea sunt asa ca un magnet, poate din cauza tehnologiei, a mecanicii care este la vedere, a motorasului… totul conteaza. Ma bucur ca lumea se joaca cu ele.

As vrea ca privitorul sa inteleaga acelasi lucru pe care eu am vrut sa-l exprim prin lucrarile mele. Sa pot comunica cu privitorul si atunci am reusit. Asta e marea mea bucurie sa intru in dialog cu oamenii si sa ma inteleaga."

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras