Expozitia CORNELIU BABA. Desemnurile unui pictor cuprinde o suta treizeci de lucrari de grafica din colectia sotiei artistului, Constanta Baba. Expuse in premiera, lucrarile sunt realizate in diferite tehnici - creion, tus, beitz, acuarela, tempera si pastel. Expozitia este deschisa la Muzeul Colectiilor de Arta pana pe 11 martie 2015.
Expozitie Corneliu Baba la Muzeul Colectiilor de Arta
Pictorul Corneliu Baba marturisea cat de important este desenul pentru un artist: Asta seara am facut doua desemnuri dupa model. Mai multe, multe de tot trebuiesc, mana sa nu se odihneasca niciodata.
Expozitia este structurata in jurul unor teme recurente in arta lui Corneliu Baba, dintre care se remarca seriile de portrete ale unor personalitati de seama din cultura romaneasca – George Enescu, Constantin Tanase, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Lucia Sturdza Bulandra, Maria Tanase.
Remarcabile sunt autoportretele artistului realizate de-a lungul a 91 de ani de existenta dar si portretele pe care i le face sotiei sale. Expozitia mai prezinta si o serie de nuduri, compozitii cu arlechini si ilustratii de carte.
Corneliu Baba se remarca prin compozitiile dramatice intitulate Spaima si Regele nebun, pentru care realizeaza numeroase schite pregatitoare. Ilustrand teme obsesive, lucrarile au puternice accente expresioniste si pot fi considerate o meditatie metaforica asupra conditiei umane.
Despre pictorul Corneliu Baba
Nascut in 1906 la Craiova, Corneliu Baba a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie din Bucuresti si ale Academiei de Arte Frumoase din Iasi, avandu-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. Ulterior, a imbratisat o bogata cariera academica la catedra de pictura din cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti, unde a format multe generatii de artisti.
Intrebat Ce reprezinta pentru dumneavoastra atelierul?, pictorul raspunde: Atelierul, cu atmosfera lui, reprezinta universul de fantasme, de vise, de iluzii, de exaltari si de deceptii legate toate de creatia mea…
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras