Ciprian Muresan – Debandada istorica la Galeria Nicodim

Expozitia lui Ciprian Muresan de la Galeria Nicodim ne-a luat prin surprindere. Un spatiu imens in care se lucrau pe vremuri uriase statui proletare, gazduieste astazi paginile unei carti reinterpretate in maniera post moderna.

In expozitia Debandata istorica, artistul Ciprian Muresan a reprodus, desfacut si reconstruit cu mijloace specifice artei instalatiei, o carte mai veche, despre sculptori clujeni si opera lor de inspiratie istorica.

La nivel international, artistul este cunoscut pentru gustul sau de a lucra conceptual cu toate suporturile media si de a produce versiuni proprii ale unor opere emblematice precum piesa Rinocerii de Eugen Ionescu, sau filmul Andrei Rublev de Andrei Tarkovski.

Acelasi lucru face si cu cartea Sculptori clujeni de Marius Toca, pe care Ciprian Muresan o rescrie personal, pagina cu pagina si din care recompune si modeleaza fiecare sculptura fotografiata in carte.

Produsul final, noua carte, ramane in relatie clara cu materialul sursa, dar logica lecturii este bulversata.

Experienta noii lecturii, bulversanta la randul ei, imbogateste ochiul si spiritul… cititorului.

Ciprian Muresan face parte din generatia de artisti care erau adolescenti atunci cand Blocul de Est s-a prabusit. Traind perioada bulversanta a tranzitiei catre capitalism, artistul a dorit sa recupereze curentele moderne ale artei mondiale. Traieste si creeaza la Cluj si expune in intreaga lume: Bienala de la Venetia, Bienala de la Sidney, Viena, Berlin, Paris etc…

Expozitia Debandata istorica este deschisa pana pe 8 iunie, si face parte din calendarul evenimentelor culturale gazduite de Sezonul Romania Franta 2019.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.

Realizator : Elena Buhus

Operator imagine : Silviu Crangureanu

Editor imagine : Stanislav Pescu