CENTENARUL PICTORULUI GEORGE STEFANESCU-RAMNIC (1914–2007)

In 2014 se implinesc 100 de ani de la nasterea pictorului George Stefanescu-Ramnic, una dintre personalitatile-surpriza in recitirea istoriei recente a artei romanesti.

Dupa o cariera de scenograf la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, artistul a evoluat, in discretia concentrata a atelierului bucurestean, spre libera abstractie cromatica. In anii ’30–’60, Stefanescu-Ramnic era afiliabil amprentei lui Darascu. Apoi, in Germania, dupa varsta de 75 de ani, cu o longevitate spectaculoasa, pictorul a marcat un salt stilistic pe care ne bucuram sa-l semnalam publicului si specialistilor.

Gradina Zburatorului, expozitie cu un caracter retrospectiv, da o noua incarcatura de sens colectiei de familie, remarcabil organizata de Fundatia intemeiata de fiul artistului. George Stefanescu-Ramnic devine astfel, in posteritatea recuperata, purtatorul unei formule stenice de colorism pe trame de figurativ, treptat stilizat armonic.

Iata ce remarca criticul de arta Dan Grigorescu in 1987, in prefata albumului pe care Editura Meridiane il dedica artistului: Identitatea stilistica a picturii lui George Stefanescu ar putea fi cautata prin raportare la un neoprimitivism al senzatiei, al emotiei si, deopotriva, al formularilor plastice. Este matca in care se intalnesc, pentru el, lectia intemeietorilor de modernitate (Gauguin, Van Gogh) si formulele vizuale de postbizantinism rusticizat, oferite de pictura taraneasca pe sticla.

Marti, 28 octombrie 2014, in Sala Mitita Constantinescu a Palatului Bancii Nationale, a
avut loc prezentarea publica a albumului monografic de pictura, grafica si scenografie Discreta frumusete – George Stefanescu-Ramnic (1914–2007). Expozitia, curatoriata de criticul de arta Aurelia Mocanu si de arhitectul Radu Stefanescu, fiul artistului, se va redeschide cu o amploare considerabila (cca 100 de lucrari cvasi-inedite), la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, in 6 noiembrie 2014, la ora 17, in cadrul Seriei muzeale Restitutio.
Gradina Zburatorului – George Stefanescu-Ramnic (1914–2007), expozitie insotita de doua evenimente conexe, va putea fi vizitata in Salile H. H. Stahl si Lena Constante ale Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti pana in 15 decembrie.

Dupa vernisajul din 6 noiembrie sustinut de criticul de arta Aurelia Mocanu joi, 13 noiembrie, la ora 16, se va decerna Premiul Vasile Dragut, acordat tinerilor curatori de Sectia de Critica a U.AP. din Romania, iar miercuri, 19 noiembrie, ora 16 va invitam la seara muzeala Nostalgia atelierului, oferita de istoricul de arta Ruxandra Dreptu.

Evenimentul expozitional, organizat cu sprijinul Fundatiei Pictor George Stefanescu.