Centenar Tuculescu

La 100 de ani de la nasterea artistului Ion Tuculescu s-a deschis la Fundatia Centrul Cultural ArtSociety expozitia “Centenar Tuculescu”. Expozitia reuneste picturi in ulei, pasteluri, desene si este deschisa in perioada 22 aprilie – 20 iunie 2010.

Ion Tuculescu, una dintre cele mai originale si autentice personalitati din arta europeana, este cunoscut, mai intai de toate, pentru pictura sa. Nu multi stiu insa pastelurile si desenele sale – medii de expresie pe care le-a exploatat pe parcursul intregii vieti, in paralel cu pictura si cariera sa de medic si biolog.

Expozitia “Centenar Tuculescu” isi propune sa adune, alaturi de picturi in ulei, pasteluri si desene reprezentative realizate de Ion Tuculescu, de-a lungul tuturor perioadelor operei sale, pentru a alcatui o imagine elocventa a creatiei. Toate operele provin din patrimoniul Muzeului de Arta din Craiova, al carei sediu va intra in renovare anul acesta, expozitia fiind organizata prin eforturile comune ale managerului muzeului Florin Rogneanu si ale curatorului Ruxandra Garofeanu.

La 100 de ani de la nasterea artistului, expozitia este un prilej de intalnire cu o sinteza substantiala a operei lui Ion Tuculescu. De la pastelurile perioadei de inceput, infatisand interioare si naturi moarte, in care se pot recunoaste ecouri simboliste, la formele abstracte din picturile in ulei, sunt prezentate lucrari care atesta diversitatea stilistica, complexitatea simbolurilor si coerenta intregii sale creatii, aflate sub semnul unei profunde cautari spirituale.