Atelier international de pictura bisericeasca la Muzeul National Cotroceni

Libraria Bizantina si Graphais, in parteneriat cu Muzeul National Cotroceni organizeaza in perioada 12 - 17 mai 2014, in Pivnitele Cantacuzine ale Muzeului, atelierul international de pictura, masa rotunda si expozitie - „Sfinti Voievozi in icoana ortodoxa“.

Atelierul are ca tema Martiriul

In jurul temei Sfintilor Martiri Brancoveni se coaguleaza proiectul din 2014, un nucleu nu doar tematic, ci si la nivelul stimularii demersului iconografic viu, incercand sa se faca un nou pas in consolidarea drumului dintre public si icoana.
In intervalul scurs de la martiriu si pana azi, iconografia Brancovenilor a ramas minimala. Motivul principal este desigur reprezentat de absenta canonizarii, care se intampla abia 278 de ani mai tarziu, in 1992.

Participanti de talie internationala

Printre participanti se numara urmatorii : prof. univ. dr. Gioargios Kordis, Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena, Grecia; Lector Dr. Todor Mitrovic, Academia Ortodoxa a Bisericii Sarbe pentru Arte si Restaurare din Belgrad, Serbia; Grigore Popescu, Mihai Coman, Elena Murariu, Toma Chituc, Ioan Popa, Daniel Codrescu, Romania ; Pr. Iacob, Chilia Sfantul Tihon, Sfantul Munte Athos, Grecia; Pr. Luca, Sfanta Manastire Xenofondos, Sfantul Munte Athos, Grecia; Pr. Haralambie, Sfanta Mare Manastire Vatopedi, Sfantul Munte Athos, Grecia; Pr. Ilie, Sfanta Manastire Slanic, Romania; Vasile Tudor, Iasi, Romania.

Proiectul se adreseaza in mod special comunitatii artistice romanesti, iconarilor, teoreticienilor, curatorilor, criticilor de arta, muzeografilor, mediului preotesc, mediului academic, muzeelor si institutelor culturale, arhitectilor, studentilor, presei.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.