Arina Ailincai – Ceramica, istoria omului in metafore

Preocupata dintotdeauna de figura umana, artista Arina Ailincai conecteaza creatiile sale artistice cu istoria universala. Folosind ceramica, desenul si fotografia ca modalitati de expresie, artista a participat de-a lungul timpului la numeroase expozitii in Canada, SUA si Romania. A primit numeroase premii, cel mai recent fiind Premiul pentru Arte Decorative pentru anul 2015, oferit de Uniunea Artistilor Plastici din Romania.
Demersul lucrarilor mele este orientat spre surprinderea relatiei eterne osmotice dintre trup si spirit, corpul uman devenind un loc al intersectiei celor doua lumi, surprins in diferitele sale ipostaze formale, prelucrat, modelat, fragmentat si texturat cu scriituri gravate, atat la suprafata cat si in interiorul sau.

Alternata dintre expresia detaliilor corpului fizic si strucura simbolica a scrierii sale interioare vine sa estompeaze granita fina dintre real si imaginar.

De ce am ales materialul ceramic pentru acest tip de discurs? Pentru simplul motiv al excelentei sale plastice atestate de milenii si nu in ultimul rand, pentru valoarea sa simbolica sacra prezenta in geografia marilor traditii spirituale; Suntem facuti din pamant si in pamant ne intoarcem ne spune traditia crestina, iar sapienta Tao-ista vine la randul ei, sa defineasca trupul –materialul lumesc al vietii, drept Marele bulgare de lut. (Arina Ailincai, artist vizual)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras