Ana Necolau – Oniric

Artista Ana Necolau a organizat in data de 27 noiembrie 2018, un eveniment deosebit - expozitia de pictura Oniric in spatiul elegant de la Qreator by IQOS. Lucrarile din expozitia Oniric reprezinta cadre din vise redate in mod spontan prin culoare si fragmente din gravuri sau linogravuri ale artistei Ana Necolau. Visele sunt franturi din noi si din lumea noastra; trebuie sa luam din ele, la fel ca din realitate, partea colorata pentru infrumusetarea universului nostru launtric.

Lumea haotica in care traim, schimbarile bruste, informatiile fulger pe care incercam sa le asimilam, toate cadrele din care incercam sa ne hranim vizual, emotiile, fricile, aspiratiile, persoanele care sunt impamantenite in mintea noastra, rutina, frustrarea, obsesia, ruga, daruirea, inchistarea, absolut tot ce inseamna constiinta noastra creaza o lume paralela cu cea palpabila. Subconstientul nostru da nastere unor colaje formate din fragmente iluzorii, fragmente trecute si un surplus de creativitate, ce da nastere unui vis. Taramul oniric este o alta dimensiune a noastra, o dimensiune halucinanta in care ne pierdem, ne regasim, ne lasam ghidati de simboluri, alergam dupa premonitii, sau incercam sa oprim in loc amintiri placute. Mintea noastra poate da nastere unor personaje fantastice, pot aparea culori fabuloase si puteam readuce in viziunea noastra persoane pierdute. Visul este un joc al mintii cu trecutul, cu prezentul, cu proiectiile noastre asupra viitorului. Transformam oameni in animale, dominam tot ce simtim ca ne copleseste in realitate, omoram tot ce ne face rau, fragmentam tot ce este prea clar.

Un taram atat de neasteptat si totusi cu personaje clar stabilite, mici piese de teatru fara un scenariu precis, o improvizatie de mare clasa a fantasmelor din mintea noastra, a eului nostru si al persoanelor ce ne-au captat energetic.

Oniric reprezinta pentru mine redarea unor fragmente din ceea ce inseamna subconstientul meu, din tot ce am asimilat vizual in acesti ani, din trairile mele cu persoane ce au fost prezente si au ramas in mine, experientele mele acceptate de subconstient sau prelucrate de acesta. Greselile mele, starile mele de agonie amestecate cu extaz. Tot acest puzzle emotional, tot ce vizualizez dincolo de ceea ce pare real. Pana la urma totul devine un vis si tot ceea ce speram in prezent este o visare si toate planurile noastre sunt prelucrate pe taramul oniric, multe dintre ele ramanand captive acolo… (Ana Necolau, artist vizual)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras