Alma Redlinger la Galeria Simeza

La Galeria Simeza s-a deschis o ampla expozitie de pictura si grafica cu lucrarile Almei Redlinger (1924-2017), o expozitie in amintirea acestei artiste care ne-a fermecat cu arta sa timp de 92 de ani. Expozitia incepe cu un autoportret realizat de artista in anul 1978, lucrare expusa atunci tot in aceasta galerie de arta. Alaturi de aceasta pictura regasim un citat din Lucian Blaga Pe masura ce le vad/ lucrurile-s ale mele, un citat care ne deschide ochii catre fascinanta lume a Almei Redlinger.

Expozitia Almei Redlinger poate fi vizitata la Galeria Simeza in perioada 1-15 mai 2018. Expozitia prezinta o selectie de 80 de lucrari realizate de artista in ultimii ani de viata.

Dintr-un catalog de expozitie vechi si uzat, aflam ca, acum 40 de ani, Alma Redlinger avea a cincea din cele sapte expozitii organizate la Galeria Simeza pentru a-si face lucrarile cunoscute.

Alma Redlinger mi-a povestit cu mare bucurie despre fiecare expozitie de aici. Mai mult decat atat, pregatirile eventimentului erau urmarite si finalizate de toti membrii familiei Redlinger. Nimic nu era lasat la voia intamplarii. Orice detaliu era discutat si atent analizat: brosurile, cataloagele, invitatiile, telefoanele date, chiar si etichetele. Iar pentru ca panotarea nastea discutii stilistice aprinse, artista tacea, asculta, iar la final spunea: Lasati, ducem tablourile in sala si o sa vedeti ca se aseaza ele singure!

Cand am privit-o prima data pe Alma Redlinger cum lucreaza, am avut sentimentul ca vede, pe langa naturile statice (compozitiile de interior cum le numeste sotul sau) sau modelele din atelier, o imagine privita si simtita anume de ea. Din cand in cand, isi indrepta ochii spre aceasta imagine secreta, misterioasa. Ochii ei fixau in plin o capodopera imaginata si transpusa pe panza de ea – un tablou sustinut cu dragostea sotului, fiicelor, nepotilor si stranepotilor ei. (Adrian Buga, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras