Tapiseriile minutios realizate de artista Cela Neamtu sunt deschideri catre nesfarsitul univers. „Eu trebuie neaparat sa ma uit afara. Tot mediul inconjurator, la mine este vazut printr-o fereastra. Si totdeauna sunt curioasa ce mai este afara”, marturiseste Cela Neamtu.
Tapiserii in tehnica haute-lisse
Cela Neamtu nu s-a reinventat in ultimele decenii pe sine (nici nu a fost necesara, in acest caz, o „schimbare la fata”), ci s-a aratat consecventa domeniului si practicilor alese: tapiseria si tehnica haute-lisse (pe gherghef vertical), „aceeasi de la Penelopa incoace”, dupa cum marturiseste artista, adaugand ca „marile diferente sunt date de structura textila” si de „modalitatea de a obtine cu acul un efect de broderie”. A inventat insa, spre folosul nostru, fereastra cu lumina, o modalitate de a sparge reprezentarea bidimensionala, de a deschide (prin arcade a caror puritate formala este subliniata de motivul decorativ al torsadei) punti catre spatiul de adancime si misterele sale, de a institui o subtila dialectica aproape-departe, de a face cat mai pregnante (si chiar de a nimba) intruparile asezate in prim plan si de obicei intr-un contre-jour lipsit de umbre sau ascunzisuri; fereastra este drumul spre lumina, dar si locul prin care se revarsa spre privitor „corola de minuni a lumii” (una dintre tapiseriile din aceasta expozitie se numeste, sugestiv, Flori intre cer si pamant), iar Cela Neamtu se lasa in voia acestui flux pe care, spre folosul lor interior, privitorii n-ar trebui sa-l ignore sau sa-l rateze. Doina Pauleanu, director Muzeul de Arta din Constanta.
Despre cariera artistei Cela Neamtu
Nascuta in 1941 in localitatea Piciorul Lupului, judetul Iasi, Cela Neamtu a absolvit Institutul Nicolae Grigorescu din Bucuresti, Sectia Arta textila iar din 1970 este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Participa la expozitii in toata lumea, iar in anul 2011, Academia Romana ii acorda Premiul Ion Andreescu in domeniul artelor plastice pentru intreaga creatie.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras