Salonul National de Miniatura Textila a ajuns la a X-a editie si are ca tema "Zestrea", creand o legatura speciala cu Muzeul National al Taranului Roman, spatiul in care este deschis pana pe 9 ianuarie 2022. De aceasta data, 93 de artisti din toata tara si din toate domeniile au realizat creatii unice din fire textile, mici si pretioase opere de arta.
Conform Dictionarului Explicativ 2009: „ ZESTRE s. f. 1. Avere (mobila sau imobila) care se da unei fete cand se marita.” Tranzactional, conjugal, termenul a saracit oarecum in conotatii, umbrind etimologia sa mult mai radicala ce face trimitere la termenul latin: dextrae cel care insemna „fagaduinta solemna”.
Si totusi, zestrea, indreptata etimologic spre viitor ca promisiune sau, mai acut, ca „fagaduinta solemna”, este, de fapt o arhiva. Un mod de a documenta provenienta, istoria, trecutul. Zestrea este o forma de memorie. Personala sau colectiva, resuscitata intr-un rit de trecere, intr-un prag – zestrea e o alternativa la ADN pentru ca ea documenteaza genetic, in aceeasi masura in care proiecteaza in viitor.
Salonul National de Miniatura Textila, la 10 ani de la relansare sub curatoriatul sotilor Marijana si Relu Bitulescu si Alexandra Craciun, deschide un prag: intre memoria unui timp consumat si fagaduinta unei alte durate.
Expozitia poate fi vizitata la Sala Noua Galerie in perioada 8 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras