Vizitand expozitia de pictura si desen a artistului Constantin Ritivoiu avem oportunitatea sa plutim intr-un univers delicat si armonios, plin de speranta si frumos. Expozitia este deschisa la Galeria Romana in perioada 5 februarie – 5 martie 2020.
“Pictorul a crescut si s-a format intr-o familie cu traditii culturale. A fost inconjurat din copilarie de carti, tablouri si sculpturi, a ascultat muzica. Adolescent, a avut ocazia sa intalneasca artisti reputati, de la subtilul analist al culorii Catul Bogdan si exceptionalul acuarelist Rudolf Schweitzer-Cumpana pana la Corneliu Baba cel care a perpetuat in modernitate clar-obscurul muzeal, de la Traian Bradean pana la Stefan Sevastre, fiecare in masura sa poata sugera un drum unui tanar cu vocatie. Petrece cateva zile la manastirea Pasarea in preajma lui Gheorghe Anghel tocmai cand sculptorul lucra la statuia lui Eminescu si il ajuta la prepararea ghipsului. Intalnirea cu un artist de o astfel de anvergura, deja o legenda in ambianta artistica a timpului, este si azi o amintire vie. La Institutul de arte plastice bucurestean Ritivoiu a fost studentul lui Alexandru Ciucurencu, alt “monstru sacru” al epocii, de la care toti cei care i-au fost apropiati au primit o lectie, se pare, greu de uitat. Stiinta culorii transmisa de acesta a fost preluata uneori direct si epigonic, alteori insa a reverberat subteran, discret, dar nu mai putin tenace. Atent la inaintasi, Ritivoiu, chiar daca nu a preluat colorismul paroxistic, cu intensitati explozive, al picturii lui Ciucurencu, a inteles valoarea monocromiei impregnate de lumina pe care acesta o cultiva, mai ales in ultimii sai ani, atras de mirajul abstractiei, reinterpretand-o la nivelul propriilor necesitati.”(Ioana Vlasiu, istoric de arta)
“M-au fascinat intotdeauna orizonturile. Acestea reprezinta o continuitate de trairi si supravietuiri in timp.
Temele, reprezentand aspecte din Bucurestiul de altadata sunt, in general, legate de perioada copilariei, cand aveam ocazia sa vad locuri interesante atat din punct de vedere istoric cat si estetic. Cartierul vechi in care locuiesc si acum era inconjurat de gradini ingrijite si pline de flori. Clopotul mare de la Mitropolie cadenta scurgerea timpului cu o sonoritate ce razbatea pana departe.
Acum, gradina de la tara, roditoare si insorita, modulata de livezi ce unduiesc pe dealuri, implineste un nou univers de liniste si armonie”. (Constantin Ritivoiu, artist vizual)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras