De Ziua Europei, „Oda bucuriei“ in ritm de jazz – videoclip de promovare a patrimoniului national #Ode2Joy Challenge

Asociatia Culturala „Patrimoniu pentru Viitor” anunta lansarea contributiei video Romania: #Ode2Joy Challenge 2019, pe 9 mai, de Ziua Europei.

Initiativa creativa raspunde provocarii organizatiei paneuropene Europa Nostra si presedintelui acesteia, Plácido Domingo. Proiectul consta in reinterpretarea celebrei piese intr-un cadru cu importanta istorica si artistica, reprezentativ pentru tara de provenienta, prilej de ilustrare si promovare a patrimoniului comun, a unitatii in diversitate.

Am fost incantat sa vad cata creativitate si pasiune regasesc in diversitatea de contributii la proiectul nostru #Ode2Joy Challenge (…). Mai presus de orice, toti vorbesc despre ceva ce avem cu totii in comun: credinta in valorile noastre si iubirea pentru patrimoniul cultural pe care il impartasim. a declarat Plácido Domingo.

In cadrul acestui proiect este promovat Muzeul de Arta Veche Apuseana Ing. Dumitru Furnica-Minovici al Academiei Romane, alaturi de Muzeul de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici, al Muzeului Municipiului Bucuresti. Proiectul realizat de Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor consta in reinterpretarea in acorduri de jazz a Odei bucuriei de catre Irina Sarbu Band (Irina Sarbu – voce, Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – bas, Tudor Parghel – baterie; Orchestratie / Mix / Master – Tudor Parghel), intr-un videoclip care prezinta exterioare, spatii expozitionale si opere de arta de sorginte nationala si occidentala apartinand celor doua muzee. Regia este semnata de Sabina Pop.

Cele doua muzee au fost construite de doi membri ai celebrei familii Minovici, nepot si unchi, Dumitru Furnica-Minovici, respectiv Nicolae Minovici, si sunt amplasate pe aceeasi strada, in zona de nord a Bucurestiului. Construite in stiluri arhitecturale diferite, gotic tertiar si neoromanesc, aceste doua muzee exemplifica impreuna ideea europeana de unitate in diversitate.

Ambele sunt declarate monumente istorice si sunt clasate in patrimoniul national.

Videoclipul are o durata de aproximativ 3 minute si va rula incepand cu 9 mai in mediul online pe pagina de Facebook (www.facebook.com/PatrimoniuPentruViitor/), pe canalul de YouTube (Patrimoniu pentru Viitor) si pe site-ul Asociatiei (www.patrimoniu-viitor.ro), la sediul Academiei Romane si Bibliotecii Academiei Romane.

Speram ca acest moment sa va aduca bucurie si va multumim pentru sprijin!

Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor se alatura celor peste 130 de proiecte din toata Europa inscrise deja in #Ode2Joy Challenge, contribuind astfel la valorizarea mostenirii culturale comune ca forte pozitive si coezive pentru Europa si cetatenii sai. Mai multe despre initiativa Europa Nostra: http://www.europanostra.org/ode-joy-challenge/.