„All aboard” la Eurovision Lisabona 2018

Sortii au stabilit: Romania va intra in competitie pe 10 mai si va concura in a doua semifinala!

Pe 29 ianuarie, ora 14.00 (ora Romaniei), la sediul Primariei din Lisabona, orasul care va gazdui concursul Eurovision Song Contest 2018, a avut loc tragerea la sorti pentru impartirea tarilor participante in cele doua semifinale ale competitiei. Piesa care va reprezenta tara noastra la Eurovision va intra in cea de-a a doua semifinala a concursului, in prima parte a show-ului din 10 mai.

Sub sloganul „All aboard”, Eurovision Song Contest 2018 va aduce, pe scena din Lisabona, reprezentantii celor 43 de tari inscrise in competitie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Ucraina, Marea Britanie. Concursul va avea loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 si 10 mai si finala pe 12 mai.

Anul acesta, la Eurovision participa 43 de tari, dintre care 19 concureaza in prima semifinala, pe 8 mai, iar 18 tari vor lupta in cea de-a doua semifinala, de pe 10 mai. Ordinea intrarii tarilor in concurs va fi stabilita ulterior, de organizatori. Tarile din grupul celor „Big Five” – Franta, Germania, Spania, Marea Britanie si Italia sunt calificate direct in finala, alaturi de tara gazda, Portugalia.

Iata ce au decis sortii vis-a-vis de impartirea tarilor participante in cele doua semifinale :
•Semifinala 1 – prima parte: Albania, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Islanda, Israel, Lituania;
•Semifinala 1 – partea a doua: Armenia, Austria, Croatia, Cipru, Finlanda, Macedonia, Grecia, Irlanda, Elvetia;
•Semifinala 2 – prima parte: Australia, Danemarca, Norvegia, Moldova, Romania, Rusia, San Marino, Serbia, Olanda;
•Semifinala 2 – partea a doua: Ungaria, Georgia, Malta, Muntenegru, Letonia, Polonia, Slovenia, Suedia, Ucraina.

In cadrul tragerii la sorti, Fernando Medina, primarul capitalei portugheze a preluat, din partea primarului orasului Kiev, Vitaliy Klitschko, insemnele orasului gazda al Eurovision Song Contest.

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan. Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993. Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi – Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu – Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretata de Mihai Traistariu. Eurovision Song Contest 2017 a avut loc la Kiev, cu semifinalele pe 9 si 11 mai si finala pe 13 mai. Reprezentantii Romaniei, Ilinca si Alex Florea, au obtinut pozitia a saptea, cu un total de 282 de puncte, cea mai buna clasare a Romaniei in concurs, de la succesul obtinut de Paula Seling si Ovi la editia din 2010 si a patra in istoria participarii Romaniei la Eurovision.

CATENA sustine si in acest an EUROVISION Romania 2018!
Sortii au stabilit: Romania va intra in competitie pe 10 mai si va concura in a doua semifinala!