FUNDATIA RENASTEREA imbraca in roz Muzeul National de Arta al Romaniei – Palatul Regal cu ocazia Zilei Internationale a luptei impotriva cancerului de san

Presedintia Romaniei sustine campania de preventie a cancerului de san iluminand simultan in roz Palatul Cotroceni.

Sambata, 1 octombrie 2016, Fundatia Renasterea, in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Romaniei, organizeaza a 16-a editie „Iluminare in roz” - simbol al luptei impotriva cancerului de san, sub sloganul „Arta de a fi sanatoasa”. Lumina Roz va fi declansata de Andreea Esca, Ambasador al Fundatiei Renasterea si de actrita Oana Pellea.

Printre cei 200 de invitati de marca se regasesc personalitati din lumea culturala, medicala, reprezentanti ai societatii civile, oameni de afaceri, autoritati publice locale si centrale, printre care Gabriela Firea, Primar General al Municipiului Bucuresti.
Conducerea Fundatiei Renasterea, Mihaela Geoana, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Sucu, Andreea Mihai, Amalia Nastase, Monica Nistorescu, Andreea Esca si Directorul MNAR Calin Stegerean vor fi gazdele unei seri dedicate artei si sanatatii. Dupa momentul festiv al iluminarii in roz a Palatului Regal, seara va continua cu prezentarea expozitiei „EGAL. Arta si feminism in Romania moderna” si momente speciale de acordare a unor distinctii pentru 4 dintre sustinatorii Fundatiei Renasterea:
ES Diego Brasioli – Ambasadorul Italiei in Romania, va primi titlul de Ambasador prin Excelenta al Sanatatii Femeii, Hairstilistul Sorin Stratulat – Ambasador Loreal in Romania, va primit titlul de Ambasador al Frumusetii,
Compania Roche va fi desemnata Compania dedicata Sanatatii Femeii, iar Directorul MNAR – Dl Calin Stegerean va deveni oficial Prieten al Fundatiei Renasterea in Campania ”Arta de a fi sanatoasa”.
„In fiecare an, la 1 octombrie, in peste 70 de tari se ilumineaza in roz cladiri reprezentative. Anul acesta, la a 16-a aniversare, ne aflam intr-un loc remarcabil prin grandoare si incarcatura culturala. Muzeul National de Arta al Romaniei ne va ajuta sa le amintim femeilor faptul ca, prin control medical anual, cancerul poate fi invins. Fundatia Renasterea promoveaza preventia, iar in cazul cancerului de san nu exista nici o voce autorizata din mediul medical sau stiintific care sa puna la indoiala eficienta Mamografiei in depistarea precoce a cancerelor de san. Miile de cazuri depisate si tratate cu succes dovedesc acest lucru. Incurajam persoanele care cauta informatii in mediul digital sa acceseze surse credibile de informatii cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii, Mayo Clinic, Asociatii medicale nationale sau internationale” a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Fundatiei Renasterea.
In cadrul evenimentului va fi organizata o licitatie fara strigare ale unor acuarele realizate de o cunoscuta persoana publica, M.T., a carei identitate va fi dezvaluita abia la finalul serii, bijuterii oferite de Malvensky, Laura 8 si experiente donate de Ana Hotels si Chef Partrizia. Fondurile stranse vor acoperi costuri de prelucrare a perucilor pentru copii si paciente oncologice, in campania Vieti Impletite.
Alte cinci orase din tara s-au alaturat capitalei, iar lumina roz va transmite mesajul luptei impotriva cancerului de san in: Brasov, Constanta, Pascani, Petrosani si Ramnicu Valcea.
Fundatia Renasterea le multumeste celor care sustin misiunea si programele sale: Sponsori Gold: Carrefour, Farmexim, Roche Romania.
Sponsori Silver: Novartis, Pfizer, Nature House, Catena, Avon.
Sustinatori: Iconic Health, Luxten, Pantene, Ana Hotels, Estee Lauder Romania, Vinarte, San Benedetto, Malvensky, Laura8.
Partener media ProTV.
Sustinatori media: McCANN, United Media, Eventures, Agerpres, Tonica, Farmacia Ta.
Fundatia «RENASTEREA» pentru Educatie, Sanatate si Cultura a fost infiintata in anul 2001, aducand pentru prima data in atentia publicului din Romania o problema cu implicatii majore in viata femeilor : cancerul de san. In urma activitatii sustinute, guvernul Romaniei a acordat Fundatiei Renasterea, statutul de Organizatie de Utilitate Publica.
Iluminare in roz. Alaturandu-se Initiativei Mondiale de Iluminare in Roz ca simbol al luptei impotriva cancerului de san, anual, la 1 octombrie, Fundatia Renasterea organizeaza evenimentul – Iluminare in roz a unor cladiri reprezentative din Bucuresti si din alte orase din tara. In 2014, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, Senatul Roman a declarat 1 Octombrie – Zi Nationala de lupta Impotriva Cancerului de San.
Cateva dintre cladirile reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta. In Bucuresti, au fost iluminate in roz: Ateneul Roman (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul National (2003), cladirea C.E.C. (2004) si Biblioteca Centrala Universitara (2005), Muzeul National de Arta (2006), Cercul Militar National (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014), Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (2015).
Realizari ale celor 15 ani de activitate ale Fundatiei Renasterea:
• Centrul Medical de Excelenta – RENASTEREA, inaugurat in aprilie 2011, specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de san si genital. Centrul are 8 cabinete medicale, laborator modern de anatomopatologie si imunohistochimie, mamograf digital de ultima generatie, colposcop, ecograf.
Finantarea, in valoare de 2,000,000 Euro, a fost asigurata prin Mecanismul Financiar SEE (Islanda, Liechtenstein si Norvegia). Acest centru va ofera: servicii medicale la standarde de exceptie, aparatura medicala ultraperformanta, laborator specializat, la cele mai mici preturi de pe piata medicala din Romania, fiind gestionat de o fundatie care nu urmareste obtinerea de profit.
Centrul de Diagnostic al Afectiunilor Mamare « Renasterea» din Bucuresti ofera consultatii, mamografii si ecografii pentru depistarea precoce a cancerului de san.
In perioada 2003-2016, la Centrele Medicale Renasterea din Bucuresti au fost 35.550 de femei, efectuandu-se 22.357 de ecografii, 34.579 de mamografii si 41.250 de consultatii, 3.591 de femei primind diagnosticul de cancer.
Coalitia pentru Sanatatea Femeii. Conform studiului „Afectiuni oncologice feminine in Romania”, rata de supravietuire totala in Romania, pentru cancerul de san, cel uterin si cel ovarian, este de doar 59,3%, in comparatie cu media europeana de 69,4% (Globocan, 2012). Una din principalele cauze ce duc la acest procent scazut, este lipsa de informare a femeilor. Studiul a fost realizat in cadrul Coalitiei pentru Sanatatea Femeii lansate la 30 iunie 2016, la initiativa Fundatiei Renasterea. Efort comun al mai multor factori cheie, Coalitia urmareste includerea unui program de preventie in domeniul sanatatii femeii in strategia nationala de sanatate. Implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin, precum si cresterea gradului de informare privind importanta controalelor periodice, sunt doar cateva dintre obiectivele acestui parteneriat strategic.
Unitatea Mobila de Diagnostic pentru San si Col Uterin – primul program gratuit de investigatii de san si de col uterin din Romania. Unitatea mobila este dotata cu cabinet de ginecologie si mamograf digital. De la inaugurare (martie 2008), Unitatea Mobila s-a deplasat in 53 de comunitati rurale si orase mici,unde peste 18.000 de femei au beneficiat de investigatii gratuite, fiind efectuate 16617 teste Babes Papanicolau si 9573 de mamografii. In perioada august – decembrie 2016, datorita parteneriatului cu compania ROCHE, unitatea mobila va functiona, oferind femeilor aflate in zone defavorizate investigatii medicale gratuite. Prima locatie vizitata a fost Eforie, urmand ca din 5 octombrie 2016, unitatea mobila sa isi desfasoare activitatea la Focsani.
Premii: „Pearl of Wisdom” (Perla Intelepciunii) acordat de Parlamentul European 2010
Premiul Special al Galei Societatii Civile 2008
Vieti Impletite, campanie de realizare de peruci din par natural in beneficiul copiilor si pacientelor oncologice, lansate cu ocazia evenimentului de Iluminare in roz editia 2015 a avut un succes rasunator.
In acest moment:
exista 31 de saloane partenere in Bucuresti, care ofera tunsori BRAVE CUT (incluzand spalat, tuns, coafat gratuit): Aly Beauty, Alegria (Brasov), Beauty District, BeauTEAfull, Bon Bon Professional, Bigudi Beauty House, Crystal Cosmetics, Danilo Lusito Studio, DeLights Beauty Club, Evidence Beauty Salon, GETT’S Hair Studio (Bucuresti si Cluj-Napoca), Geta Marin Academy, Heaven Studio, Hairwellness and more, Jovsky Studio, Robert Both Studio Stagio Style, Salon Fason, Tribute by George Soare
2 pop-up salon – ASE si Happy Run – Race for the Cure (editia a II-a)
Peste 3500 de persoane au donat codite (la saloane sau la Fundatie, prin curier – donatoare din Romania, Austria, Italia, Danemarca. Marea Britanie etc.)
Peste 400 de peruci pot fi realizate din parul colectat
30 peruci au fost lucrate si donate pana in prezent (costul primelor 10 a fost acoperit de Beauty District – Sorin Stratulat)
Persoane publice care au ales sa devina purtatoare ale tunsorii Brave Cut, printre acestea se numara: Alice Bursuc (beauty editor ELLE), Corina Caragea, Andreea Marin, Iuliana Tudor, Roxana Iliescu, Alexandra Copos, Alexia Eram, Doina Popoviciu, Romanita Iovan, Adelina Pestritu, Dana Rogoz, Mirela Boureanu Vaida s.a.
Pentru realizarea unei peruci este nevoie de minim 5 codite in cazul parului bogat si de 7 codite pentru cel subtire. Lungimea minima a unei codite este 15 cm. Nu exista nici un fel de restrictie in ceea ce priveste parul vopsit sau grosimea firului de par.
Se pot face donatii in bani pentru manopera prelucrarii parului, care nu reprezinta un cost neglijabil (manopera pentru o peruca cu par scurt ajunge la 900 de lei, iar pentru una cu par lung depaseste 1500 lei). Donatiile se pot face online, pe www.fundatiarenasterea.ro
Orasele care participa la campania Iluminarii in Roz sunt:
Brasov, Asociatia Forums si Muzeul Casa Sfatului – Casa Sfatului, Muzeul Judetean de Istorie Brasov
Pascani, Primaria Municipiului Pascani – Primaria Municipiului Pascani
Petrosani, Speranta Omului Singur – Muzeul Instalatorului Petrosani
Ramnicu Valcea, Prietenii Spitalului Valcean – Spitalului Nr.2 Ramnicu Valcea
Constanta, Asociatia Oncologic Rom – Muzeul de Arheologie Constanta