TURNEUL INTERNATIONAL STRADIVARIUS- ENESCU EXPERIENCE

Violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Eduard Kunz se pregatesc sa plece in Turneul International Stradivarius - ENESCU EXPERIENCE- 2015!
In perioada 3 mai – 15 iunie 2015, calatoria muzical – culturala ii va purta pe cei doi artisti in 15 centre culturale din Romania, Republica Moldova si Franta, unde vor sustine concerte, dar si o serie de conferinte si intalniri cu tinerii din licee si Universitati.
Turneul International Stradivarius, aflat la a opta editie, este dedicat memoriei marelui muzician roman George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.
In cadrul turneului, care va incepe in 3 mai la Sinaia, loc foarte drag lui Enescu, violonistul Alexandru Tomescu va interpreta pe vioara Stradivarius Elder – Voicu, alaturi de pianistul rus Eduard Kunz, in premiera nationala, integrala operelor lui George Enescu pentru vioara si pian.
Intr-o continua cautare a perfectiunii, care l-a dus in ultimii ani in zona spectacolelor sincretice, combinand muzica cu proiectii video sau teatru non-verbal, violonistul Alexandru Tomescu ajunge acum la o forma esentializata a muzicii.
Alexandru Tomescu a declarat: Am asteptat de multi ani momentul in care sa pot oferi publicului pe care-l iubesc atat de mult o integrala cu un program 100% romanesc. Alegerile mele din turneele precedente – integralele Paganini, Ysaye, Bach sau Prokofiev – au fost pasi necesari pentru a construi interesul si deschiderea publicului pentru unul dintre cei mai mari compozitori ai sec XX – George Enescu. Limbajul sau muzical este unic. Mai mult decat oriunde altundeva in lume, sunt sigur ca muzica sa va face sa vibreze la unison sufletele oamenilor. Fiindca George Enescu a fost si va fi mereu roman.

Dedicarea turneului Stradivarius de anul acesta strangerii de fonduri pentru restaurarea casei Enescu de la Mihaileni si edificarii acolo a unui Centru Cultural International este o premiera – pentru prima data cauza sociala careia ii este dedicata turneul are legatura directa cu muzica. Impreuna cu Fundatia Pro Patrimonio si cu sprijinul tuturor partenerilor care se vor alatura acestei cauze ne-am propus sa oferim publicului nu doar o alta casa memoriala, un alt muzeu, ci un obiect viu, care sa aduca un plus de valoare pentru viata comunitatii – un centru cultural care sa contribuie in mod activ la educarea tinerei generatii, sa descopere noile talente ale tarii si sa pastreze mereu vie amintirea lui George Enescu.
Pianistul Eduard Kunz a declarat: Este al doilea turneu Stradivarius in care cant impreuna cu bunul meu prieten, violonistul Alexandru Tomescu. Acest program integral Enescu este fara indoiala una dintre cele mai mari provocari muzicale ale mele de pana acum. Dincolo de dificultatea tehnica a partiturilor insa, am descoperit o muzica coplesitoare, plina de energie si de substanta, ce merge direct la suflet. Abia astept sa pot impartasi ascultatorilor tot ceea ce am descoperit impreuna cu Alexandru in muzica lui Enescu!”
Sunetul muzicii enesciene se va auzi, incepand cu 3 mai, in orase ca Sinaia – Casino, 6 mai – Bacau-Filarmonica Mihail Jora, 7 mai – Galati – Teatrul Nae Leonard, 8 mai – Onesti – Biblioteca Municipala Radu Rosetti, 10 mai – Iasi Biblioteca Centrala-Universitara , 12 mai – Chisinau Sala cu Orga, 13 mai-CASA ENESCU – Mihaileni Botosani, 15 mai – Satu Mare Filarmonica Dinu Lipatti, 18 mai – Targu-Mures- Filarmonica de stat, 19 mai-Bistrita Societatea de concerte/Sinagoga, 23 mai- Cluj –PIATA PUBLICA, 24 mai-Alba-Iulia Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail din Cetatea Alba Carolina, 26 mai-Bucuresti Sala Radio, 28 mai – Craiova Filarmonica de Stat Oltenia, 29 mai – Brasov Filarmonica de Stat Brasov, 30 Baia – Mare – Catedrala Catolica.
In acest an, Turneul International Stradivarius – ENESCU EXPERIENCE este dedicat unei cauze sociale si de interes public – RESTAURAREA Casei Enescu de la Mihaileni- Botosani si transformarea intr-un centru cultural si muzical international.
Casa din Mihaileni a apartinut bunicilor dupa mama ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si sotiei sale, Zenovia. Acolo, s-a nascut, in 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenita mai tarziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a si murit, in martie 1909.
Ne propunem colectarea de fonduri in cadrul Turneului pentru a ajuta la reconstructia casei ENESCU si a construi un centru de arta care sa poata fi folosit in crearea de evenimente culturale si educationale internationale – spune Alexandru Tomescu, unul intre Ambasadorii acestei cauze.
Proiectul se desfasoara in parteneriat cu TELEVIZIUNEA ROMANA, RADIO ROMANIA – CO-PRODUCATORI, INSTITUTUL CULTURAL ROMAN, ORDINUL ARHITECTILOR SI FUNDATIA PRO PATRIMONIO – PARTENERI OFICIALI. La acest proiect participa si studentiI voluntari din cadrul Institutului de Arhitectura.
Fondurile colectate vor fi alocate integral pentru Restaurarea vechii case a lui George Enescu din Mihaileni/Botosani. Donatii, care se vor putea face atat in urnele de la salile de concerte, cat si in contul deschis de Fundatia PRO PATRIMONIO pentru sprijinirea acestei cauze CONT IBAN – RO76 BPOS 7320 2802 395R ON01.
Totodata, sunt necesare si donatii in materiale de constructii si alte materiale necesare consolidarii si constructiei Centrului International de Cultura.
Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revolutie in muzica clasica romaneasca, dovedind ca poate imblanzi orice forma de muzica. A castigat cele mai mari competitii muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini”sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”,la Concursul International de vioara George Enescu.
Alexandru TOMESCU a castigat in 2013, pentru a doua oara, in urma unui concurs national organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, dreptul de a canta pentru urmatorii 5 ani pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu.Vioara Stradivarius Elder, folosita timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerata a fi una dintre cele mai frumoase si bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.
Cu o cariera fantastica in Europa si in lume, succese in sali precum Théatre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales Romania, propunand publicului, an de an, in concerte live, fara pauza si fara partitura – cele mai ample si dificile integrale pentru vioara solo – Paganini, Ysaÿe, Bach .
Eduard Kunz – PIANIST inclus de prestigioasa publicatie BBC Music Magazine in topul celor mai buni 10 pianisti ai viitorului.
A studiat la Scoala Gnessin pentru copii supradotati din Moscova si mai apoi la celebrul Conservator National de Muzica P. I. Ceaikovski de la Moscova.
Eduard Kunz a obtinut diploma de masterat cu distinctie si medalie de aur pentru performantele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A obtinut nu mai putin de 13 Premii I la importante competitii internationale. Legatura sa speciala cu Romania a inceput prin castigarea Premiului I la Concursul International George Enescu, in 2007.
Concerteaza regulat cu orchestre valoroase ale Europei si ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Nationala Rusa etc.
Turneul International Stradivarius – ENESCU EXPERIENCE – 2015 este posibil cu sprijinul:
YAMAHA- PARTENER OFICIAL, oferind pianul YAMAHA pentru sustinerea concertelor.
BRD Groupe Societe Generale- SUSTINATORUL OFICIAL AL TURNEULUI
AdGrage, Lukoil – SPONSORI PRINCIPALI
MERCEDES-BENZ – MASINA OFICIALA a Turneului
Tuca, Zbarcea si Asociatii, CEZ Romania, Angelli, GeneralMed, Securitas, Zenonni- PARTENERI
Partenerii Media: Adevarul, Dilema Veche, Rfi, Hotnews.ro, Observatorul Cultural, Avantaje, VisionMedia, Media Image
Un proiect sustinut de: Aeroportul International Bucuresti, CFR Calatori, CFR SA, Metrorex.
Organizatori: Fundatia REMEMBER ENESCU si Asociatia BrandYOU –UP
Co-producatori: TELEVIZIUNEA ROM ANA si RADIO ROMANIA
Pagina de facebook:alexandrutomescuOficial