La sfarsitul anului 1925, pictorii N. N. Tonitza, St. Dimitrescu, Fr. Sirato si sculptorul O. Han, desprinsi din societatea Arta Romana, formeaza Grupul celor patru, „cea mai prestigioasa asociatie artistica dintre cele doua razboaie” (Barbu Brezianu). Uniti nu atat prin temperament si viziune, cat prin devotamentul fata de arta si responsabila asumare a conditiei de artist, cei patru vor scrie un capitol important in istoria picturii si sculpturii moderne romanesti.
Oscar Han
Tatal sau era de origine germana, iar mama romanca din Vrancea.
Oscar Han a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, in atelierul lui Dimitrie Paciurea (sculptura) si cu Frederic Storck (desenul). Debutul sau ca sculptor s-a produs foarte devreme, la nici 20 de ani. In 1911, Oscar Han s-a facut remarcat cu lucrarea Cap de fetita.
A fost membru al Grupului celor patru, din care mai faceau parte pictorii Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu si Francisc Sirato. In anul 1917 a facut parte dintre cei 30 de artisti, pictori si sculptori trimisi pe front de Marele Cartier General al Armatei, pentru a realiza lucrari inspirate din luptele purtate de armata romana.
A participat la Saloanele Oficiale din Bucuresti, a expus la diferite expozitii de arta romaneasca in strainatate, ca si la unele manifestari internationale de la Venetia, Anvers, Paris, Haga, Amsterdam, Barcelona.
Intr-o serie de portrete (Parvan, Eminescu, Iorga, Sofocle, Dante), se arata preocupat de transpunerea plastica a unor valori ale portretului fizic si moral al personalitatii respective.
Material Oferit de Programul Catena Pentru Arta.
Realizator: Dan Cojocaru