Pentru prima data, in acest an, vioara lui Enescu va rasuna in parcurile bucurestene, in incercarea de a opri din plimbarea lor parinti, copii si bunici, de a le oferi o mostra de muzica de cea mai buna calitate si pentru a le trezi dorinta de a o asculta apoi si in sala de concert. Cu sprijinul ARCUB si al Primariei Municipiului Bucuresti vor avea loc doua recitaluri. Pe 27 septembrie, ora 12 in Foisorul din parcul Herastrau si pe 28 septembrie, ora 12 in Foisorul din parcul Cismigiu.
Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail vor fi protagonistii celei de-a treia editii a turneului national „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio Romania prin Centrul Cultural Media Radio Romania impreuna cu Asociatia Culturala Accendo, in perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014. Violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail vor fi protagonistii celei de-a treia editii a turneului national „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio Romania prin Centrul Cultural Media Radio Romania impreuna cu Asociatia Culturala Accendo, in perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.
Pentru prima data, in acest an, vioara lui Enescu va rasuna in parcurile bucurestene, in incercarea de a opri din plimbarea lor parinti, copii si bunici, de a le oferi o mostra de muzica de cea mai buna calitate si pentru a le trezi dorinta de a o asculta apoi si in sala de concert. Cu sprijinul ARCUB si al Primariei Municipiului Bucuresti vor avea loc doua recitaluri. Pe 27 septembrie, ora 12 in Foisorul din parcul Herastrau si pe 28 septembrie, ora 12 in Foisorul din parcul Cismigiu.
Violonistul Gabriel Croitoru si-a propus, asa cum a facut si marele compozitor roman, sa ajunga in cat mai multe localitati din Romania. Editiile precedente i-au ramas in memorie mai ales datorita intalnirii cu elevii din satele romanesti: „Erau extrem de placut impresionati. Am facut un fel de lectii deschise. Le-am explicat: uite cum arata un pian, cum arata o vioara. Unii auzisera de instrumentele respective, altii nu. In orice caz, eu cred ca am atras multa lume de partea noastra si daca numai cinci la suta vor reveni intr-o sala de concert si tot este un castig. Eu si Horia suntem niste mesageri ai muzicii clasice care doresc sa mai deschida o cale catre sufletul oamenilor si cred ca am reusit.” (G. Croitoru)
La randul sau, profesor fiind, Gabriel Croitoru intelege sa lase, la randul sau, mostenirea altor generatii si a invitat, alaturi de el si de pianistul Horia Mihail, patru tineri si talentati muzicieni inca elevi ai liceelor de muzica din tara, ce vor straluci cu siguranta pe scenele de concert dar, cu siguranta, nu vor uita sa duca muzica si in alte locuri pentru a ajunge la cat mai multi oameni. Astfel, la Greci, jud. Tulcea, va fi invitat tanarul pianist Radu Prisada ce il va acompania pe Gabriel Croitoru intr-una dintre lucrari, la Tescani, jud. Bacau va fi invitat tanarul violonist Mihail Ciprian Reut, din Suceava, la Gura Raului, jud Sibiu – invitata va fi violonista Maria Marica, din Cluj, iar la Slatioara va urca pe scena tanarul violonist Mircea Dumitrescu. La Bucuresti, Sala Radio, cei trei elevi violonisti vor urca pe scena alaturi de Gabriel Croitoru pentru a interpreta impreuna lucrarile alese de fiecare.
Programul cuprinde piese de larga popularitate din literatura pentru vioara si pian. Lucrari ale unor compozitori precum Tartini-Kreisler, Scarlatescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens vor putea fi ascultate in cadrul recitalurilor din parcuri si sate.
La finalul turneului, la Sala Patria din Brasov si la Sala Radio din Bucuresti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven si Lekeu, programul fiind acelasi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susținut de George Enescu și Alfred Alessandrescu. In finalul serii de gala de la Sala radio pe scena vor urca si cei trei tineri violonisti invitati.
Pentru detalii despre turneu, va invitam sa consultati site-ul www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro si www.radioromaniamuzical.ro.
Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014
27 septembrie, ora 12 – Foisorul din parcul Herastrau
28 septembrie, ora 12 – Foisorul din parcul Cismigiu
29 septembrie, ora 17 – Jurilovca, jud. Tulcea
30 septembrie, ora 17 – Greci, jud. Tulcea
2 octombrie, ora 17 – Tescani, jud. Bacau
6, octombrie, ora 17 – Saliste, jud Sibiu
7 octombrie, ora 17 – Gura Raului, jud Sibiu
8, octombrie, ora 17 – Horezu, jud.Valcea
9 octombrie, ora 17 – Slatioara, jud.Valcea
13 octombrie, ora 17.00-Brasov, Sala Patria
15 octombrie, ora 19 – Bucuresti Sala Radio
Programul concertelor din parcuri si din sate
Pugnani – Kreisler – Siciliana și Rigaudon
Leclair – Sarabanda și Tamburina
Kreisler – Preludiu și Allegro
Scarlatescu – Bagatela
Enescu – Balada
Enescu – Lautarul
Dvorak – Humoresque
Tartini – Kreisler – Variațiuni pe o tema de Corelli
Saint-Saens – Introducere și Rondo capriccioso
Programul concertului de la Sala Patria din Brasov si Sala Radio din Bcuuresti
W.A. Mozart – Sonata nr. 5 in mi bemol major pentru vioara si pian
L. van Beethoven – Sonata nr. 6 in La major pentru vioara si pian
G. Lekeu – Sonata in Sol Major pentru vioara si pian
Organizatori: Centrul Cultural Media Radio Romania, Asociația Culturala Accendo
Coproducatori : Radio Romania Cultural și TVR 2
Parteneri principali: ARCUB, Muzeul National George Enescu
Transportator oficial : Dacia
Partener: SENIA
Cu sprijinul : Athenee Palace Hilton, SB Choices, Pensiunea Siva
Parteneri media: Adevarul, Dilema Veche, Observator Cultural, Catavencii, Sapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultura, Agentia de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicala, Ziarul Metropolis, Accent TV Tulcea
Parteneri radio : Antena Satelor, Radio Romania Muzical, Radio Romania Actualitați, Radio Romania Regional
Parteneri culturali : Primaria din Greci, Primaria din Jurilovca, Consiliul judetean Tulcea, Festivalul Astra Film, Primaria din Saliste, Primaria din Gura Raului, Primaria din Horezu, Primaria din Slatioara, Filarmonica din Brasov, Orchestrele si Corurile Radio Romania
Un eveniment susținut de Radio Romania