Eun–Sun Hong a castigat Concursul Enescu 2014, Sectiunea Violoncel

Violoncelista Eun–Sun Hong (Coreea de Sud), in varsta de 25 de ani, a castigat Concursul Enescu 2014, Sectiunea Violoncel

Premiul II i-a revenit tanarului violoncelist Tony Rymer (Statele Unite ale Americii), iar cel de-al treilea violoncelistei Sarah Rommel (Statele Unite ale Americii). Rezultatele au fost anuntate duminica seara pe scena Ateneului Roman. Pe langa premiile în euro, laureatii beneficiaza de oportunitatea de a participa la cate un master-class in cadrul Academiei de Muzica din Viena si a Kronberg Academy.

Laureatii Concursului Enescu 2014, Sectiunea Violoncel au fost desemnati duminica seara de catre juriul international in cadrul unei ceremonii de gala in Sala Mare a Ateneului Roman, cu participarea extraordinara a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Ovidiu Balan, considerat unul dintre cei mai importanti dirijori de origine est-europeana. Premiul I i-a revenit violoncelistei Eun–Sun Hong (Coreea de Sud), care a interpretat Concertul Nr. 1 pentru Violoncel si Orchestra de D. Sostacovici, Premiul II a fost obtinut de Tony Rymer (Statele Unite ale Americii) – Concertul in si minor pentru Violoncel si Orchestra op.104, de A. Dvořák, iar Premiul III i-a revenit violoncelistei Sarah Rommel (Statele Unite ale Americii) – Concertul pentru Violoncel si Orchestra in mi minor op.85 de E. Elgar.

Juriul Sectiunii de Violoncel a fost format din personalitati de prima mana la nivel international: violoncelistii Lluís Claret, Marin Cazacu, Frans Helmerson si Vladimir Malinovski.

Unul dintre profesorii mei, pe care l-am indragit foarte mult, a fost violoncelistul Radu Aldulescu, au fost primele cuvinte pe care le-a spus pe scena Lluís Claret, presedintele juriului pentru Sectiunea de Violoncel. Ma bucur ca sunt aici, in aceasta sala minunata in care Radu a cantat de multe ori,a continuat Claret, in aplauzele publicului.

Nascuta la 8 ianuarie 1989, violoncelista Eun-Sun Hong a concertat alaturi de orchestre importante, precum: Filarmonica din Seul, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Rusia, sau Orchestra de Camera Coreeana. La varsta de doar 25 de ani, are deja în almares Premiul II la Concursul International Ceaikovski, considerat unul dintre cele mai importante la nivel mondial.

In Semifinala de la Concursul Enescu 2014, violoncelista Eun-Sun Hong a interpretat inclusiv Sonata în fa minor (opus postum) de George Enescu.

Premiile Concursului Enescu sunt in valoare de peste 100.000 de euro. Acestora li se adauga oportunitatea pentru laureati de a participa la cate un master-class in cadrul Academiei de Muzica din Viena si a Kronberg Academy, precum si aceea de a sustine un tuneu pe scenele principalelor Filarmonici din Romania.

Trofeele Concursului Enescu 2014 poarta semnatura artistei Iulia Nastase si sunt din sticla.

La fel cum George Enescu ii sprijinea in timpul vietii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociatiei Muzicale Romane, compozitorul roman a facut donatii substantiale pentru a plati bursele acordate muzicienilor, iar in anul 1912 a sustinut un turneu in Romania, strangand peste o mie de lire sterline pentru a infiinta si acorda un premiu national de compozitie – Concursul International George Enescu descopera, sustine si promoveaza tinerele talente din intreaga lume.

Finala Sectiunii de Violoncel a fost transmisa live pe un ecran în fata Ateneului Roman, pe TVR 2 si TVR HD, precum si pe site-ul Festivalului si Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro.

Urmatoarea Finala din cadrul Concursului Enescu 2014 se va defasura pe 27 septembrie – Sectiunea Pian si va marca, totodata, incheierea editiei din acest an a Concursului. Accesul publicul in sala de concert este permis chiar si fara rezervare, in limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung dupa inceperea concertului, accesul se va putea face la prima pauza. 100 de locuri în aer liber sunt disponibile, de asemenea, pentru public in fata Ateneului Roman unde Finala de Vioara a Concursului Enescu va fi transmisă live. Transmisii live vor fi asigurate si pe TVR 2 si pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Contact pentru presa:
Ana-Maria Onisei ([email protected]; 0752220420).