Pentru cine a frecventat vechiul sediu al Bibliotecii Nationale, dar si pentru tinerii obisnuiti cu sediile noi de biblioteca (precum cel al BCU), noul sediu este cu adevarat impresionat prin imensitatea spatiilor si amenajarea ultramoderna a acestora, chiar daca in prima faza sunt disponibile doar sapte din cele 14 sali de lectura.
Din stilul vechiului sediu s-a pastrat impartirea tematica a salilor (pe domenii) – exista o sala a periodicelor, o sala pentru stiinte filologice, o alta pentru stiinte exacte (cunoscute candva ca Sala Pamfil Seicaru, Sala Marin Preda si Sala Henri Coanda) s.a.m.d.
In plus, a fost infiintata o sala destinata lecturii celor mici, modern si viu decorata. In noul sediu exista o multime de spatii multifunctionale, spatii in care vor putea fi organizate diverse activitati (expozitii, conferinte sau ateliere demonstrative) si in care, in zonele special amenajate, va putea veni oricine are nevoie de un loc propice studiului, fara a avea nevoie de un permis de acces in biblioteca.
Totusi, pentru accesul propriu-zis la raft este nevoie de un card de acces, intocmit gratuit pe baza unui act de identitate. Refacerea acestuia (in urma pierderii) costa in jur de 10 euro. In incinta Bibliotecii Nationale urmeaza sa fie deschise in viitorul apropiat si doua cafenele.