Primele cele mai bune patru orchestre ale lumii vor putea fi ascultate la Festivalul Enescu 2015

Primele cele mai bune patru orchestre ale lumii vor putea fi ascultate la Festivalul Enescu 2015, potrivit unui top realizat de prestigioasa publicatie britanica Gramophone

In total, sapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii in acest an vor concerta pe scena editiei 2015 a Festivalului International George Enescu (30 august – 20 septembrie, Bucuresti). Astfel, publicul Festivalului se va putea bucura inclusiv de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii. Topul celor mai bune orchestre la nivel mondial a fost realizat de prestigioasa publicatie britanica “Gramophone”.
Royal Concergebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, precum si London Symphony Orchestra, desemnate la finalul lunii aprilie de prestigioasa publicatie “Gramophone” drept cele mai bune patru orchestre din lume ale momentului, vor sustine concerte in cadrul editiei 2015 a Festivalului International George Enescu (30 august – 20 septembrie, Bucuresti). Cu 90 de ani de traditie jurnalistica, revista “Gramophone” este considerata un reper in lumea culturala internationala.

Filarmonica din Berlin va sustine un concert extraordinar in Festivalul Enescu pe 3 septembrie, la Sala Palatului, avandu-l la pupitru pe legendarul dirijor Sir Simon Rattle. Orchestra va fi prezenta la Bucuresti in premiera, dupa 15 ani de negocieri. Royal Concertgebouw Amsterdam, “orchestra cu cel mai catifelat sunet din lume”, potrivit criticilor de specialitate, revine in Festivalul Enescu – orchestra a fost prezenta, deja, in trei editii ale evenimentului – si, in 2015, va bucura publicul in ultimele doua zile de Festival Enescu, pe 19 septembrie si pe 20 septembrie. La pupitrul orchestrei se va afla unul dintre muzicienii in plina ascnesiune internationala, dirijorul de origine letona Andris Nelsons caruia revista BBC Music ii dedica un portret chiar in numarul curent, de iulie. London Symphony Orchestra (8 si 9 septembrie, Sala Palatului) va fi dirjata pe scena Festivalului Enescu de cunoscutul dirijor de origine romana, Ion Marin.

In acelasi timp, concertul sustinut de renumita Orchestra a Filarmonicii din Viena pe 16 septembrie la Sala Palatului va marca o dubla premiera. Solista concertului va fi soprana Valentina Nafornita, care a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, “o stea a muzicii clasice internationale”. Valentina Nafornita este membra a ansamblului legendarei Opere de Stat din Viena.

Ultimele BILETE
pentru concertul sustinut in cadrul Festivalulului Enescu de Orchestra
Filarmonicii din Viena si Valentina Nafornita mai sunt disponibile la acest
link
.

Pe langa cele patru orchestre cele mai bune din lume, alte orchestre situate in Top 20 alcatuit de “Gramophone” vor mai fi prezente in editia 2015 a Festivalului Enescu, printre acestea numarandu-se Staatskapelle Dresden si San Francisco Symphony Orchestra – orchestra distinsa cu un Pulitzer Prize pentru Muzica –, care va interpreta in premiera lucrarea Voix de la Nature, de George Enescu.

Editia 2015 a Festivalului Enescu aduce la Bucuresti si in alte orase din tara peste 2.500 de artisti straini si romani de top.
Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internationale organizate de Romania, Festivalul International “George Enescu” aduce in medie 20.000 de turisti straini la Bucuresti si are o acoperire mediatica ce variaza de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews –, la BBC si remarcabile cotidiene straine si publicatii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top in plan national. Putand fi considerat un adevarat brand cultural de tara, Festivalul duce mai departe valorile in care credea George Enescu: creativitate, generozitate si implicare.

O medie de 20 de lucrari ale compozitiorului roman sunt astazi interpretate in cadrul Festivalului International George Enescu, in viziunea contemporana a unora dintre cele mai importante ansambluri simfonice ale lumii, avand la pupitru dirijori de marca. Este parte din identitatea Festivalului sa promoveze si sa valorizeze creatiile enesciene, atat in tara, cat si in plan international –sa le readuca in repretoriului international.

In linia deschiderii catre un public culutral cat mai numeros, Festivalul George Enescu este conectat la noile tehnologii – transmisii live internationale, site modern si interactiv, www.festivalenescu.ro –si are o acoperire social media care include o pagina de Facebook https://www.facebook.com/enescu.festival, precum si conturi de Instagram si Pinterest. Jurnalistii au la dispozitie o Galerie Media cu fotografii la calitate foarte buna ale artistilor si orchestrelor din Festival, disponibile in timp real.

Odata cu editia 2013, Festivalul George Enescu s-a extins si in sfera spatiului public, printr-un concept unic care presupune expunerea de lucrari de arta outdoor inspirate de valorile lui George Enescu in paralel cu Festivalulul si asuma responsabilitatea generarii unei schimbari in societate prin actul de creatie: Bucurestiul creativ.

Informatii suplimentare pentru presa despre Festival
[email protected], 0752.220.420