Numar record de evenimente si de spectatori la editia a V-a a festivalului 25 de ore de teatru non-stop

In 25-26 aprilie a avut loc la Sibiu editia aniversara a festivalului-maraton 25 de ore de teatru non-stop.
Festivalul, ajuns la editia cu numarul 5, este organizat de o structura independenta, Asociatia Culturala BIS. Conceptul inedit (cel de teatru non-stop) a adus spectatori din Sibiu si din tara inca de la prima editie. Festivalul se adreseaza cu precadere teatrului independent, fiind un liant intre artisti consacrati si voci tinere si originale din teatrul romanesc.
Anul acesta, timp de mai bine de 25 de ore, fara incetare, au avut loc 29 de spectacole si de evenimente in 17 locatii din oras. Artisti si companii de teatru din Sibiu, Bucuresti, Timisoara, Cluj, Craiova au impanzit orasul in miezul zilei, la miezul noptii, la ora diminetii.
La ora 3 dimineata, spre exemplu, aveau loc spectacole in 4 locatii din oras, cu sali arhipline.
Deschiderea a avut loc la Sala Thalia, cu un spectacol de Gala care l-a avut in prim plan pe Ioan Gyuri Pascu, un artist indragit de sibieni. Alaturi de el au au urcat pe scena artisti tineri: Claudiu Falamas, Matli MC (Lipiciosii), Flora Pop, Adrian Stramtu, George Constantinescu.
Apoi, de-a lungul noptii, intr-un carusel teatral bine organizat, s-au succedat spectacole in mai multe spatii din oras. Lightwave Theatre Company au prezentat la Teatrul Gong Iubitafizica, in prezenta autorului textului Iulian Tanase. Teatrul de Arta Bucuresti a prezentat ultima productie, Dureri fantoma, in regia lui Bogdan Budes.
O locatie speciala a fost Casa Monument UNESCO din Sibiul Vechi (o casa proprietate particulara transformata in spatiu de joc) in care Aualeu Teatru din Timisoara au prezentat spectacolul Casa din copac. In aceeasi locatie Compania de Teatru Labirint Asylum a invitat spectatorii la un traseu initiatic in care spectatorul era personajul principal.
La ora diminetii doritorii au putut viziona In debt we art, primul film documentar despre teatrul independent romanesc, produs de Doctor’s Studio.
De-a lungul noptii, locatiile in care au fost programate spectacolele s-au dovedit a fi neincapatoare pentru numarul mare de spectatori dornici sa ia parte la o astfel de experienta.
Dimineata s-a rostit poezie in prezenta autorilor, Zona Noua.
Un eveniment cu traditie este inviorarea fizica, actiune care anul acesta a avut loc in Piata Mica. Peste 200 de tineri au luat parte la acest eveniment. Actorul Florin Cosulet a coordonat exercitiile fizice, iar stomatologul oficial al festivlului, Gh. Igna, i-a invatat pe participanti cum se efectueaza un periaj dentar corect.
Conferintele au adus la randul lor sute de spectatori, datorita temelor abordate, dar mai ales datorita personalitatilor de mare clasa care au dat distinctie acestei sectiuni a festivalului.
La Libraria Humanitas, profesorul Dan Vasiliu i-a cucerit pe tinerii participanti cu al sau Orar Teatral, iar actrita Coca Bloos i-a impresionat pe cei prezenti pana la lacrimi intr-o intalnire de suflet moderata de Ion M. Tomus.
Libraria Habitus nu a facut fata sutelor de spectatori veniti sa vada conferinta exceptionala sustinuta de Constantin Chiriac si de Parintele Constantin Necula. Evenimentul a fost transmis live pe internet.
Tot la Libraria Habitus, Iulia Colan i-a impresionat pe spectatori cu al sau Flori pentru Algernon, in vreme ce la Welt Kultur, actrita si scriitoarea Lorena Lupu si-a pus in scena propriul text.
Compania Teatrala BIS din Sibiu (gazda festivalului) a avut in program patru spectacole: Beat Bukowski, Jurnalul unui bisnitar, Monoloagele vaginului si cel mai mare succes al stagiunii, Nascut in ‘90.
Festivalul s-a incheiat cu un concert Ada Milea. Alaturi de ea pe scena au urcat Bobo Burlacianu si Anca Hanu.
A doua zi, ca un BIS al festivalului s-a jucat la Atrium Cafe comedia First date, scrisa si regizata de Conrad Mericoffer. Atrium a fost de altfel bastionul de noapte, cafeneaua cu cele mai multe reprezentatii in program.
Peste 4000 de spectatori au umplut salile si spatiile de joc alternative. Zece evenimente s-au desfasurat cu intrare libera.
A fost fara indoiala cea mai complexa si mai reusita editie de pana acum. Programul complet, precum si notificarile asupra activitatii BIS pot fi gasite pe site-ul www.respirateatru.ro si pe pagina de facebook www.facebook.com/respira.teatru
Proiectul 25 de ore de teatru non-stop face parte din Agenda Culturala a orasului, fiind cofinantat de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.
Partenerul de traditie al festivalului este MARQUARDT.
Alti parteneri de marca: Universitatea Lucian Blaga Sibiu, Teatrul National Radu Stanca, Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Filarmonica Sibiu si Biblioteca Astra Sibiu.