Muzeul Gheorghe Tattarescu – repertoriul de pictura

Lansarea albumului, aparut la editura Muzeului Municipiului Bucuresti, autor Aura Popescu, va avea loc joi, 22 ianuarie 2015, ora 12:00 la Palatul Sutu din Bucuresti.

Prezinta dr. Adrian-Silvan Ionescu directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”, criticul de arta Marian Constantin, Aura Popescu si Vasile Dobre.

„Muzeul Gheorghe Tattarescu se afla situat pe strada Domnita Anastasia, fosta Belvedere, din Mahalaua Gorganilor, in inima Bucurestilor, intr-o zona incarcata de un farmec specific tuturor acelor case a caror istorie incepe de pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Cladirea cu aspect de han, printre rarele care mai exista in Capitala, din perioada amintita, adaposteste o mare parte a operei pictorului Gheorghe Tattarescu (1818 – 1894) si a altor artisti cu care autorul a intrat in contact intr-un moment sau altul al vietii sale.
Atmosfera deosebita, sugerata de unele obiecte ce i-au apartinut artistului, a fost pastrata cu multa grija de-a lungul vremii de familie si apoi, timp indelungat, de specialistii muzeului, ca semn de recunostinta fata de cel care era denumit, pe drept cuvant, precursor si reprezentant de frunte al academismului romanesc, creatia sa fiind pana la un punct similara cu insasi evolutia spre modernitate a artei plastice autohtone.

Patrimoniul Muzeului Gheorghe Tattarescu este constituit, in prezent, din 1294 de piese, fiind structurat in lucrari de pictura (155), grafica (613), sculptura si arta decorativa (160), fotografii, documente si carti (366).
Trebuie sa remarcam faptul ca o buna parte a patrimoniului de pictura a fost restaurata in Laboratorul de restaurare pictura al Muzeului Municipiului Bucuresti de specialistii in domeniu, iar alte lucrari, unele intr-o stare precara de conservare, vor suporta acest proces in anii viitori. Din acest motiv reproducerile din prezentul volum, sunt redate fara retusuri.

Ne-am dori ca acest Repertoriu de pictura sa fie un instrument util de lucru si un reper de care, speram, se vor folosi generatii intregi de cercetatori, in vederea elaborarii unor studii stiintifice viitoare.”
Aura Popescu