Mircea Albulescu si Gigi Caciuleanu la Gala Premiilor Radio Romania Cultural

De 15 ani, la fiecare sfarsit de luna martie, Radio Romania Cultural ii premiaza, intr-o gala a valorii si a rafinamentului, pe cei care au performat in diferitele domenii ale culturii in anul anterior.

Gala Premiilor Radio Romania Cultural, editia a XV-a, va avea loc luni, 23 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.
Maria Balabas si Radu Croitoru vor fi amfitrionii galei, iar momentele muzicale vor fi asigurate, cu verva si virtuozitate, de Analia Selis, Razvan Suma si Mariano Castro.

Evenimentul va fi transmis in direct la Radio Romania Cultural si pe www.radioromaniacultural.ro si retransmis de TVR 2.
In cadrul Galei vor fi acordate premii la noua sectiuni, precum si trei premii speciale, ai caror castigatori sunt deja cunoscuti:

Premiul de Excelenta ii va fi decernat actorului Mircea Albulescu.

Premiul Lux Mundi ii revine coregrafului Gigi Caciuleanu.

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” ii va fi acordat Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti-150 de ani, reprezentata de rectorul sau, compozitorul Dan Dediu.

Nominalizarile pe domenii ale Galei Premiilor Radio Romania Cultural sunt urmatoarele:

La categoria „Poezie” nominalizarile sunt: Bogdan-Alexandru Stanescu, pentru volumul anaBASis, Editura Cartea Romaneasca; Bogdan O. Popescu, pentru Cartea dragostei, Editura Humanitas; Miruna Vlada, pentru volumul Bosnia. Partaj, Editura Cartea Romaneasca; Octavian Soviany pentru Calcaiul lui Magellan, Editura Cartea Romaneasca,.

La “Proza” au fost nominalizate volumele: Nora Iuga, pentru Harald si luna verde, Editura Polirom; Lavinia Braniste, pentru volumul Escapada, Editura Polirom; Marius Chivu, pentru Sfirsit de sezon, Editura Polirom; Dan Lungu, pentru Fetita care se juca de-a Dumnezeu, Editura Polirom.

La sectiunea „Film” au fost nominalizate: Toto si surorile lui de Alexander Nanau; Al doilea joc de Corneliu Porumboiu; Quod erat demonstrandum de Andrei Gruzsnicki; Closer to the Moon de Nae Caranfil.

La categoria “Teatru”, nominalizarile sunt urmatoarele: Razvan Mazilu, pentru valorizarea in dimensiune contemporana a musicalurilor Cabaret (Teatrul German de Stat Timisoara) si West Side Story (productie FNT); Andrei si Andreea Grosu, pentru constructia cu consecventa si curaj a spatiului teatral alternativ UnTeatru; Centrul de creatie si cercetare „Ion Sava” (TNB) coordonat de Cristiana Gavrila, pentru programul 9G – Noua generatie.

Pentru categoria “Muzica” au fost nominalizati: violonistul Gabriel Croitoru, pentru Turneul National „Vioara lui George Enescu la sate”, care in anul 2014 a ajuns la editia a III-a; tenorul Stefan Pop, pentru realizarile artistice din anul 2014; saxofonistul Nicolas Simion, pentru continua provocare a publicului prin concepte diverse, in care muzica de jazz si traditionala isi gasesc continuu elemente comune.

La sectiunea “Arte plastice” au fost nominalizati: Teodor Graur, pentru expozitia Nostalgia, curator: Raluca Voinea; Invatamantul artistic bucurestean si arta romaneasca dupa 1950. Expozitie la aniversarea a 150 de ani ai Universitatii Nationale de Arte; Viorica Iacob pentru expozitia Pamant si valuri, la Galeria Senso, 4-29 noiembrie 2014; Aurel Vlad (n. 1954), dubla expozitie aniversara: Galeria Simeza si Muzeul judetean Gorj, ansambluri sculpturale in tabla si lemn, gravura; Stefan Ramniceanu, pentru o evocare eveniment a ctitorului Constantin Brancoveanu, o retrospectiva care a insumat peste 300 de lucrari pe simezele Palatului Mogosoaia si in noul Memorial Vacaresti.

La sectiunea “Educatie si invatamant” lista nominalizarilor este urmatoarea: Policy Center for Roma and Minorities (Centrul de politici pentru Romi si Minoritati), pentru activitatile organizate in 2014 in cadrul Clubul de Educatie Alternativa (CEA); Academia Atlantykron, pentru editia taberei din vara anului 2014, a 25-a editie; Muzeul National al Taranului Roman, pentru organizarea „Atelierului de creativitate”; Asociatia ViitorPlus, pentru proiectul Padurea Copiilor.

Nominalizatii la sectiunea „Stiinta” sunt: ”Mircea Ignat, pentru activitatea desfasurata si in anul 2014 in initierea tinerilor olimpici in tainele cercetarii stiintifice si calificarea acestora in competitii internationale de prestigiu din domeniu.”; Radu Popa, dr. in microbiologie, Universitatea Northwestern din Los Angeles, director de cercetare la compania River Road Research; Toma Patrascu, presedintele Asociatiei Secular Umaniste, ASUR din Romania.

La sectiunea “Proiecte culturale si festivaluri” au fost nominalizate: Festivalul International de Teatru de la Sibiu, editia a XXII-a; Festivalul International de Literatura de la Bucuresti, editia a VII-a
Festivalul International de Muzica de Camera SoNoRo – editia a IX-a, Bridges; Caravana Docuart 2014.