Lansare catalog in memoria lui Dan Haulica

Spirit si Solidaritate s-a numit itinerarul plastic ales de Dan Haulica al catalogului lansat in memoria si onoarea sa la Galeria Dialog. Un spatiu care a gazduit timp de aproape patru luni o expozitie de exceptie, cu acelasi nume. Un proiect initiat de curatoarea Ruxandra Garofeanu si care a reunit pe simeze o sectiune fundamentala in istoria artelor plastice romanesti care a (re)pus in valoare un grup semnificativ de peste 65 de artisti plastici, pictori, sculptori, artisti fotografi si graficieni remarcabili.
Totul a gravitat insa in jurul personalitatii marcante a reputatului critic de arta, eminenta personalitate a culturii romane contemporane, presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta si fost Ambasador al Delegatiei Permanente a Romaniei la UNESCO, precum si reprezentant al Romaniei pe langa Uniunea Latina

Catalogul, a carui publicare se datoreaza Programului Catena pentru Arta s-a dorit a fi un reper in domeniul artei contemporane.

Elementul dominant al acestui proiect in constituie experienta de o viata a criticului de arta Dan Haulica – spus Ruxandra Garofeanu cu ocazia lansarii. In traseul sau, el a selectat si sustinut o serie de creatori inzestrati si care si-au pastrat viziunea artistica nealterata de schimbarile regimului politic, in lunga batalie pentru autonomia esteticului. El si-a dorit ca in 2012, la implinirea varstei de 80 de ani sa organizeze o ampla expozitii cu lucrarile a circa 70 de artisti, a caror activitate a fost indeaproape urmarita si incurajata de el insusi.
Este vorba despre Horia Bernea, Ion Alin Gheorghiu, Geta Bratescu, George Apostu, Ion Nicodim, Aurel Cojan, Wanda Sachelarie Vladimirescu, Vasile Gorduz, Marin Gherasim, Ovidiu Maitec, Georgeta Naparus, Ion Pacea, Constantin Flondor, Mircea Spataru, Neculai Paduraru, Silvia Radu, Constantin Flondor, Ilie Boca, Sultana Maitec, Constantin Blendea si multi altii.
Cu siguranta ca atat expozitia, dar mai ales catalogul realizat cu aceasta ocazie de Centrul Cultural ArtSociety, in colaborare cu Academia Romana, Catena pentru Arta, Centrul Cultural „M.Eminescu” al Primariei Sectorului 2 si Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic vor contribui la promovarea artistilor plastici romani. Si, inainte de toate va reprezenta un vis implinit intru amintirea lui Dan Haulica.
Realizator: Oana Georgescu