Bucuresti Memoria | Explorarea | Imaginarea Orasului

Proiectul se desfasoara la Hanul Gabroveni din Bucuresti si este structurat sub forma unei trilogii, in care orasul devine atat cadru de desfasurare, cat si protagonist, iar locuitorii lui generatori de continut. Lansarea oficiala a proiectului a avut loc pe 26 martie 2015.

De la Piata Universitatii spre cartiere, orasul traieste intr-un fel aparte — vibrant, creativ, dual, anacronic. In fiecare saptamana, personalitati culturale si oameni obisnuiti traseaza repere culturale locale in cadrul Intersectiilor de Miercuri, de la 19:00 la Hanul Gabroveni, iar atelierele de educatie urbana abordeaza pe intelesul celor mici teme care-i preocupa pe oamenii mari, de la comunitati urbane la spatiul public, de la aportul cultural al noii generatii la rolul periferiilor, de la magia Bucurestiului secret la posibilitatea de a ne dezvolta potentialul creativ si de a deveni un oras verde. Bucurestiul ofera surse de inspiratie pe care adesea le trecem cu vederea. Asadar, de-a lungul verii iti propunem sa devii turist in propriul tau oras, si sa descoperi o serie inedita de evenimente:

Calendar de evenimente

Caravana mobila

4-7 iunie — Festivalul International de Teatru de Strada B-FIT in the Street!
12-14 iunie — Street Delivery
16-21 iunie — Urban Fest
19-28 iunie — Bucharest Music & Film Festival
1-5 iulie — Bucharest Jazz Festival

La Hanul Gabroveni

20, 27 mai / 3, 10, 17, 24 iunie / 1, 8, 15 iulie — Intersec tiile de miercuri
5 iunie — Conferinta organizat a de asociatia Komunitas
5-7 iunie — Plimbari sonore, al aturi de Maria Balabas
19 iunie — Noaptea Institutelor Culturale la Hanul Gabroveni
24-28 iunie — Atelier de dans si explorare urbana cu Cosmin Manolescu
30 iunie – 5 iulie — Bucharest Jazz Festival — evenimente conexe
3-15 iulie — Expozitie Ion B arladeanu & Carmen Vidu

Mai multe activitat i vor fi anuntate pe site-ul nostru si in social media, iar la info point-ul de la Hanul Gabroveni echipa noastra iti va explica cum pot i participa la cartografierea afectiva a trecutului si prezentului orasului, care continu a pe parcursul i ntregii veri.

PROGRAM SAPTAMANA 10 | 25-31 mai

Luni 25 mai | orele: 14-16
Ateliere Komunitas s i Studio Basar – Expeditie, cartierul Drumul Taberei

La acest atelier, desfasurat in sectorul 6 din Bucuresti, vor lua parte 15 elevi de clasa a VI-a de la Scoala Generala nr. 197. Impreuna cu ei vom identifica aspecte importante in fotografie (lumina, incadrare, subiect), apoi se vor impărţi in trei echipe, care vor primi o temă de urmarit in timp ce exploreaza cartierul in care se gaseste scoala lor. In plus, fiecare participant va realiza un portret al unei persoane necunoscute. Fotografiile rezultate in urma atelierului vor fi aduse la Hanul Gabroveni, o parte dintre acestea urmand sa fie incluse in expozitia Explorarea Ora sului.

Mar ti 26 mai | orele: 16-18
Ateliere Komunitas s i Studio Basar – Macheta cu repere

In cadrul acestui atelier, elevii Scolii Generale Ferdinand I din sectorul 2 vor produce o macheta pop-up cu repere din oras alese de ei (cladiri, locuri frecventate dar si intamplari sau experiente care le-au atras atentia). Macheta va fi inclusa intr-o expozitie finala la Hanul Gabroveni, expozitie a carei data urmeaza sa fie anuntata.

Vineri 29 mai | orele 9:30-11:30 si 14:30-16:30
Ateliere Komunitas s i Studio Basar – Harta mentala

Elevii Scolii Gimnaziale nr. 88 din sectorul 3 si ai Scolii Gimnaziale numarul 127 din sectorul 5 care iau parte la aceste ateliere vor desena individual harta personala cu drumul de acasa pana la scoala si ulterior vor marca traseul schematic cu banda adeziva color pe pardoseala din Hanul Gabroveni.

Miercuri, 27 mai | orele 19-21
Intersectiile de miercuri

Invitat: Bogdan Ghiu
Conferinta Un oras pe drumuri (1). Inconstientul locului si memoria i ncorporata: Bucure stiul introspectiv
Memoria orasului este intotdeauna politica. A rememora orasul, a fi permanent constient de istoria lui este un act de constiinta civica ce nu poate fi realizat decat in mod colectiv, colaborativ.
Cum se realizeaza si cum ar fi de dorit sa se realizeze aceste acte de rememorare, de regasire si de traire a identitatii? Si ce inseamna identitate in cazul unui oras? Altfel spus, cum exploram memoria identitara a unui oras precum Bucurestiul? Oare dincolo de memoria care poate fi reactivata, „spiritul” unui oras nu il reprezinta inconstientul lui, care este mai prezent si mai direct perceptibil decat am crede? Un oras se priveste, dar mai ales se a(u)sculta, se miroase, se danseaza, adica se citeste.
Aceasta conferinta este prima dintr-o serie de trei intilniri cu Bogdan Ghiu, care se vor desfasura sub titlul Un oras pe drumuri.

Saptamanal Hanul Gabroveni este gazda unor transmisiuni live la radio, la posturile partenere Bucuresti FM, RFI si Radio Romania Cultural .

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului Bucuresti Memoria | Explorarea | Imaginarea Orasului este gratuit.