Sursa: DEX '09 (2009)
URGENTÁ, urgentez, vb. I. Tranz. (Cu privire la lucrări) A face să fie, să se întîmple, să se săvîrșească mai repede; a accelera, a grăbi. Cînd iarna bate la ușă, trebuie urgentate măsurile în vederea pregătirii întreprinderilor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2795.
Sursa: DLRLC (1955-1957) |
URGÉNT, -Ă, urgenți, -te, adj. (Adesea adverbial) Care necesită o rezolvare imediată, care nu admite amânare; grabnic. ♦ Spec. (Despre telegrame) Care este expediat cu precădere pentru a sosi mai repede. – Din fr. urgent, lat. urgens, -ntis.
Sursa: DEX ’98 (1998)
MÉTEO adj. invar. Meteorologic. Buletin meteo. [Pr.: -te-o] – Din fr. météo.
Sursa: DEX ’09 (2009)
METEOROLÓGIC, -Ă, meteorologici, -ce, adj. Care ține de meteorologie sau de meteori, privitor la meteorologie sau la meteori. [Pr.: -te-o-] – Din fr. météorologique.
Sursa: DEX ’09 (2009) |
METEOROLÓGIC, -Ă, meteorologici, -e, adj. De meteorologie, privitor la meteorologie. Hăsmașul Mare este un punct meteorologic cumplit.bogza, C. O. 55. Am un prieten la Institutul meteorologic. SEBASTIAN, T. 33. De ce nu introduceți o rubrică zilnică în « Opinia » despre vreme: observațiuni meteorologice? CARAGIALE, O. VII 432. ◊ Buletin meteorologic v. buletin.
Sursa: DLRLC (1955-1957)
meteorologic referitor la variațiunile atmosferei: observațiuni meteorologice.
Operator: Silviu Crangureanu
Editor : Catalin Mircea
Realizator Corina Voicu