El e cel care a spus ca teiul e sfant. El e cel al carui nume nu se cade sa fie luat in desert. (...) El e cel care oricate desnadejdi ne-ar incerca ne da temeiuri ca totusi sa nu desnadajduim (Geo Bogza).
Pe 15 ianuarie sarbatorim aniversarea zilei de nastere a poetului Mihai Eminescu si Ziua Nationala a Culturii Romane, care a fost stabilita la aceeasi data ca un omagiu pentru toate valorile culturii romanesti. Astfel, Ziua Culturii Nationale este si va fi marcata in ziua nasterii lui Eminescu.
Omul deplin al culturii Romane …
… o constiinta de cultura deschisa catre tot, scria Constantin Noica despre Mihai Eminescu. Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscuta de UNESCO, poemul Luceafarul a intrat in Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte si unei planete mai mici. Sute si sute de pagini de poezie, de proza, texte dramatice, mii de articole despre stat, progres social, civilizatie si cultura, traduceri, prelucrari si adaptari, schita unei gramatici sanscrite si chiar dictionar de rime alcatuiesc cea mai vasta opera originala a unei minti iscoditoare, de necuprins. Opera sa a fost influentata de marii filosofi ai epocii, dar si de filosofia antica, de la Heraclit la Platon, de epoca Romantismului, de filosofia budhista sau de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant si Friedrich Hegel. Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul Junimii, spunea despre cel socotit de critica literara postuma drept cea mai importanta voce poetica din literatura romana: Pe cat se poate omeneste prevedea, literatura poetica romana va incepe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui si forma limbei nationale, care si-a gasit in poetul Eminescu cea mai frumoasa infaptuire pana astazi, va fi punctul de plecare pentru toata dezvoltarea viitoare a vesmantului cugetarii romanesti.'
Ar fi meritat un Nobel pentru literatura, dar acest premiu nu se acorda postum, spunea academicianul Eugen Simion, fostul presedinte al Academiei Romane, care a militat si a reusit, cu sprijinul Academiei, ca ziua de 15 ianuarie sa devina Ziua Culturii Nationale.
Ziua Culturii Nationale
Ziua Culturii Nationale va fi, in viziunea noastra, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national – motiva Parlamentul care a aprobat aceasta lege pe 16 noiembrie 2010. A fost o deiczie remarcabila, mai ales ca exista precedente pentru aceasta sarbatoare si in alte tari europene: in Spania, Ziua Culturii a fost fixata de ziua mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia, de ziua de nastere a lui Luis de Camoes. Si autoritatile din Rep. Moldova au hotarat ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa devina Ziua Culturii Nationale.