Traian Chereches – Creative Destruction. An Escape Room

Artistul vizual Traian Cherecheș a prezentat în luna septembrie 2023, în spațiul Cazarmei U din Timișoara, o complexă instalație intitulată "Creative Destruction - An Escape Room". Lucrările realizate din obiecte reciclate, pendulează între creație și distrugere, contragere și expansiune, metamorfoză și transmutare, creând un labirint contemporan.

Curatorii expozitiei, Ami Barak si Bogdan Ghiu, scriu despre artistul Traian Chereches ca “Prin lucrarile sale, el exploreaza obsesiile contemporane si schimbarile de paradigma, de unde si titlul ales pentru aceasta expozitie. Multiplele si acceleratele mutatii din mediul natural, industrial si urban de astazi sunt subiectele abordarii sale artistice, iar plasticitatea, naturala sau artificiala, a materiei se afla in centrul practicii sale. 


…Navigand intre mental si peisaj, intre haos si ordine, lucrarile sale exploreaza memoria gunoiului si alte tipuri de poluare, dezvoltand in acelasi timp potentialul lor de transformare. In acest fel, el da finalitate lumii creative, elaborand mituri pentru a intelege cine suntem si cine ar trebui sa fim. Camera de evadare din titlu descrie spatiul ocupat si delimitat de artist ca un teren de joaca pentru o experienta comuna si, prin urmare, o figurare a locului artei in lumea contemporana prin intermediul unui loc pre-ocupat si inteligent, capabil sa restabileasca unitatea dintre socialitate, materie si spirit prin luarea lui in sarcina de catre “colectivul uman”, garant al unui “parlament al lucrurilor” (cum le numeste Bruno Latour).”


CATENA este sponsor principal al evenimentului Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii.


Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.