Sarbatoarea Sanzienelor la Muzeul National de Arta al Romaniei

Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor (presedinte Georgiana Pogonaru) si Muzeul National de Arta al Romaniei au organizat o noua noapte magica a Sanzienelor in curtea de onoare a MNAR (Muzeul National de Arta al Romaniei). Cea de-a VIII-a editie a Noptii Sanzienelor a fost o veritabila sarbatoare petrecuta de bucuresteni si nu numai in aer liber, intr-un decor cu totul special si cu invitati pe masura unui eveniment de traditie, cu succes garantat.
Recitalul emotionant al actorului Victor Rebengiuc, concertul de ethno-jazz sustinut de Irina Sarbu&Ethnotic Project (Cezar Cazanoi, Capriel Dedeian, Anatol Cazanoi, Laurentiu Horjea, Dragos Mihu), atelierele si jocurile pentru copii (o mini-aventura prin Galeria Nationala, modelaj, impletit de coronite si citit de povesti romanesti) propuse de Asociatia Da’DeCe, Liliana Iorgulescu (coregraf) si Mihaela Vosganian (compozitor) cu momentul artistic intitulat ”Suflu”, corul Sound condus de Voicu Popescu, colectiile vestimentare inspirate de din arta brancusiana ale Alinei Gurguta (Endless dress) si Ellidei Toma (Synesthesia) si alaiul personajelor principale ale serii – Sanzienele conduse de Andrada Pantelimon, au contribuit din plin la succesul acestei veritabile sarbatori din centrul Bucurestilor.
In fiecare an, la vremea solstitiului de vara, sarbatorim din vechime venirea Sanzienelor, creaturi fantastice, ursitoare protectoare ale naturii, aducatoare de rod, leac si dragoste. Anul acesta sarbatoarea a stat sub semnul lui Constantin Brancusi – a spus Georgiana Pogonaru, initiatoarea si organizatoarea acestui eveniment. Cu siguranta artistul a cunoscut in satul sau gorjean magicul ritual al Sanzienelor, care si-a pus amprenta asupra creatiilor sale de mai tarziu.
Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor a luat fiinta in 2005 la initiativa unui grup de iubitori ai artelor si culturii. Membra a organizatiei internationale Europa Nostra, asociatia cunoscuta anterior sub numele de Prietenii Muzeelor Minovici, si-a extins activitatea pentru a cultiva respectul fata de patrimoniul romanesc. Activitatile asociatiei fac cunoscute istoria, diversitatea si importanta patrimoniului romanesc pe plan local si in afara granitelor tarii si sprijina muzeele nationale.
Realizator: Oana Georgescu