Retrospectiva Alexandru Chira

La sala Dalles, este deschisa o ampla expozitie cu lucrarile artistului Alexandru Chira, prima retrospectiva organizata dupa moartea acestuia. Expozitia cuprinde numeroase picturi, desene, obiecte tridimensionale si fotografii ale ansamblului monumental De-semne spre cer pentru ploaie si curcubeu din satul Tauseni. Curatorii expozitiei sunt Malina Ionescu si Calin Dan. Expozitia poate fi vizitata pana pe 25 octombrie 2015.

Expozitie Alexandru Chira la Sala Dalles

Aceasta expozitie, prima retrospectiva monografica Alexandru Chira (1947 – 2011), deschide seria expozitiilor in cadrul carora Muzeul National de Arta Contemporana isi propune studierea si recuperarea unor artisti romani contemporani relevanti pentru crearea unei imagini coerente a contextului istoric, cultural si artistic a ultimelor cinci decenii.
Alexandru Chira practica un simbolism conceptual, inedit in peisajul conceptualismului romanesc. Demersul lui a fost coerent, de la debutul sau, la inceputul anilor ’70 si pana la realizarea marelui sau proiect land art din satul natal Tauseni, artistul explorand pe de o parte functiile rituale ale unor obiecte, practici si locuri apartinand universului rural, si pe de alta parte modurile de operare ale desenului – sistem formal care mai curand modeleaza realitatea decat o descrie.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras