Reprezentari ale Nasterii Domnului in Galeria de Arta Europeana

Cu prilejul Sarbatorilor de iarna, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Calin Stegerean a realizat un tur ghidat prezentand picturi infatisand Nasterea Domnului, lucrari aflate in Galeria de Arta Europeana.

Directorul muzeului a inceput turul povestind despre reprezentarile Fecioarei cu Pruncul realizate de pictorii Scolii italiene a secolelor XIV-XVIII. Imaginea in care Fecioara Maria tine in brate Pruncul este inundata de o lumina solara, in care apar ingeri, magi si casa in care se naste Iisus. Deosebita este Fecioara Maria pictata de Domenico Veneziano, intr-o gradina de trandafiri. Pictorii din aceasta perioada foloseau multe simboluri in lucrari, de exemplu trandafirul alb care simbolizeaza puritatea Fecioarei Maria.
Imaginea Nasterii Domnului apare si in picturile apartinand Scolilor neerlandeza, flamanda, olandeza a secolelor XVI-XVII. In aceste lucrari sunt pictate fructe, flori sau pasari, importante simboluri crestine prin care descoperim semnificatia religioasa a scenei. Pasarile simbolizeaza sufletul, iar strugurii simbolizeaza sangele Domnului.
Turul s-a incheiat in salile dedicate Scolii spaniole din secolele XV-XVII, cu celebra lucrare "Adoratia pastorilor" a pictorului El Greco. In aceasta capodopera, remarcabila este lumina pe care o rasfrange Pruncul asupra tuturor personajelor aflate in jurul sau, El Greco plasandu-l in centrul lumii.
O zi petrecuta la muzeu este o adevarata sarbatoare, mai ales cand participi la un tur ghidat si descoperi capodoperele Muzeului National de Arta al Romaniei.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras