Pictori romani in Franta – Soleil de L’Est 2009-2012

Expozitia intitulata "Pictori romani in Franta. Soleil de L'Est, 2009 -2013" si gazduita de Institutul Cultural Roman prezinta lucrari semnate de 29 de artisti contemporani. Acestea au fost create in Franta, la resedintele de creatie de la Briare si Collioure, la invitatia lui Michel Gavaza, presedintele Asociatiei Culturale Internationale “Soleil de l'Est”.

Artistii expozanti sunt Jan Albu, Cornel Barsan, Calin Beloescu, Cristina Ciobanu, Dan Cioca, Bogdana Contras (realizator Senso Arte.RO), Gelu Costea, Daniel Crăciun, Horia Cucerzan, Gabriela Culic, Aurel Dan, Radu Daranga, Ion Athanasiu-Delamare, Corneliu Dragan-Targoviste, Nicolae Gageanu, Mihai Gavril, Ion Grigore, Dan Hatmanu, Lucian Liciu, Mirela Iordache, Nicolae Iorga, Mihaela Modalca, Costin Neamtu, Lisandru Neamtu, Vasile Pop-Negresteanu, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Teodor Vescu si Daniela Zbarcea. Ei fac parte din grupul de 51 pictori prezentati in albumul de pictura “Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est entre 2009-2012”, aparut la Editura ICR, care a fost lansat în cadrul expozitiei. Prefata albumului este semnata de Michel Gavaza, iar textele apartin criticului de arta Ciprian Radovan. Editarea a fost finantata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Creată in anul 1994, Asociatia Culturala Soleil de l’Est, cu sediul la Paris, are ca obiectiv dezvoltarea unor schimburi culturale intre Romania si tari din Uniunea Europeana, in special cu Franta si Olanda, prin organizarea de expozitii itinerante, conferinte si mese rotunde, ateliere de creatie, precum si prin editarea unor albume de arta. Incepand din anul 2001, la tabara de creatie „Soleil de l’Est” din Franta sute de artisti din Romania, dar si din Rusia, Polonia, Bulgaria sau Kirgizstan au fost invitati sa participe la sejururi de creatie si documentare in renumite locuri si regiuni culturale franceze.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu

Foto: Oana Georgescu