Paul Timofei – Case din Bucuresti

Pictorul Paul Timofei iubeste casele vechi din Bucuresti si le picteaza de zece ani, cu admiratie si nostalgie. Sunt case cu o istorie bogata, cu gradini si curti interioare primitoare, alaturi de biserici din piatra dantelata. Toate aceste picturi sunt reunite in expozitia intitulata "Case din Bucuresti", deschisa la Galeria Romana pana pe 8 decembrie 2017.

Dupa scoala Romei, cu care intra in contact timp de doi ani ca bursier Vasile Parvan, vechiul Bucuresti este privit cu admiratie, gravitate si nostalgie, devenind un subiect valoros si fertil, pictat cu intentia clara de a pastra memoria lucrurilor care nu au pierit inca.

(…) In picturile lui Paul Timofei exista o apropiere intre Roma si Bucuresti prin ruine. Ruine prestigioase, admirate de o lume intreaga in cazul Romei si, desigur, ceva mai modeste in cazul Bucurestiului, dar totusi frumoase. Si tocmai aceasta face P. Timofei prin arta sa: sa sesizeze tocmai frumusetea acestor ruine, pe care le restituie splendorii lor adevarate. (…) Un demers care poate fi definit ca o opera de recuperare a patrimoniului. (Th. Paleologu)

(…) Peisajele lui Paul Timofei sunt embleme ale unui loc, desi norma de perfectiune preferata aici nu implica si candorile placerii comune. O biserica situata langa o casa in care se locuia pe vremea regilor, structurile verzi ale vitei de vie si ale iederii, incinte private, toate asezate intr-un cadru insuficient. In fond, un radicalism al alegerii ce desparte aceasta recuzita urbana de restul caduc, balastul contemporan. (B. Vladuta, artist vizual)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras