Muzeul Peter Jecza din Timisoara

De 20 ani, în Timişoara, s-a deschis Muzeul Péter Jecza - un spaţiu care adăposteşte sculpturile acestui artist, dar este şi un spaţiu cultural de întâlnire pentru artişti, scriitori, muzicieni. Vizitaţi această casă memorială şi veţi descoperi pe lângă cele mai reprezentative sculpturi ale artistului Péter Jecza (1939– 2009) şi un colţ din atelierul său, cu masa de lucru, plus un mulaj cu palmele sculptorului, mărturie a vieţii sale creatoare.

Péter Jecza (1939– 2009) a fost un sculptor român de etnie maghiară, profesor de sculptură la Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara.

„Jecza a realizat un limbaj plastic personal şi original. S-a oprit, în căutările sale, acolo unde forma devine imagine artistică, unde volumul dobândeşte semnificaţie şi se transformă în simbol. Totodată Jecza este animat de umanizarea sculpturii sale spaţiale (…). Pleacă şi el, ca şi înaintaşii săi, de la natură. O simplifică, o stilizează şi-i generalizează sensurile până la abstract. Introduce o ordine geometrică. Metamorfozează datele sensibilităţii empirice prin calcul şi raţionament la forme spaţiale, la implicarea generalului în forma ce animă un spaţiu, ce redă ritmul şi echilibrul şi le integrează organic în volum. Operele sale impresionează prin eleganţa proporţiilor, prin compoziţie, prin justeţea şi îndrăzneala ritmului, prin forţa echilibrului”. (Mircea Deac, Afirmări, Timişoara, Editura Facla, 1976)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.