Muzeul de Arta Dinu si Sevasta Vintila – Topalu

O Arca a Lui Noe a Picturii Romanesti

Peste 200 de opere de arta, majoritatea tablouri, sunt pastrate intr-o casa de tara, la 60 kilometri de Constanta.

Peste 200 de Bijuterii Ale Picturii Noastre

Muzeul din Topalu detine in patrimoniu 228 de lucrari de pictura, sculptura si grafica, creatii ale marilor artisti plastici romani Ioan Andreescu, Octav Bancila, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Darascu si multi altii. Expozitia a fost amenajata intr-o casa veche ce a apartinut familiei al carei nume il poarta colectia. Putinele lucrari de reparatii si consolidare a imobilului sotilor Vintila au fost suportate, de-a lungul anilor, din bugetul sarac al autoritatii locale. Din pacate, mediatizarea slaba si distanta relativ mare ce desparte localitatea de litoralul romanesc au facut ca in ultimii ani foarte putini constanteni sa viziteze muzeul. Cei mai fideli clienti s-au dovedit a fi, pana la urma, turistii straini pasionati de arta, care, odata ajunsi in Dobrogea, nu scapa nici o ocazie de a admira tablourile valoroase ale pictorilor romani.

Grigorescu, Tonitza, Andreescu, Luchian

Printre exponatele de la Topalu se numara celebrele Cap de copil si Cap de femeie apartinandu-i maestrului Tonitza. Alaturi de creatiile lui Nicolae Grigorescu, stefan Luchian si ale altor mari pictori romani, colectia Vintila detine tablouri de o valoare inestimabila.
Printre exponate mai poate fi admirata una dintre ultimele picturi ale maestrului Grigorescu din seria Carul cu boi. Specialistii considera Carul cu boi unul dintre cel mai bine vandute tablouri romanesti ale tuturor timpurilor.
Pictura expusa la Topalu este realizata de marele artist spre sfarsitul vietii, iar liniile usor estompate si compozitia de culori i-au determinat pe critici sa avanseze ideea unei afectiuni a vederii, cu care Nicolae Grigorescu s-a luptat pana in ultima clipa.
Material Oferit de Programul Catena Pentru Arta.
Realizator: Dan Cojocaru