Monumentul de la Straja. Regasit in albumul unei expozitii de arta din Veneto.

Pavel Bucur a lucrat si a trait in Romania dar si in Italia. In aceasta a doua patrie a sa si-a cladit un renume care devenit apoi cu adevarat european.

Pavel Bucur prin personalitatea sa artistica, puternica s-a construit si ca un brand inspirational pentru tinerii artisti italieni.
Precum pentru acest tanar care, afland ca o echipa de filmare din Romania se afla in zona pe urmele lui Pavel Bucur, a venit intr-un suflet sa ne arate Catalogul Expozitiei anuale din Concordia Sagittaria, Veneto. Simon Ostan Simone este Vicepresedintele AIAP (Asociatia intrnernationala a artistilor plastici) pentru Veneto si Vicepresedintele Targului Expozitional de la Concordia Sagittaria, designer, plastician, muzician, castigatorul premiului cel mai creativ proiect din cadrul Bienalei de la Venezia din 2011. Este inventatorul unor proiecte care imbina diverse forme de arta cu sunetul si tehnologia de ultima generatie.
Desi erau peste 40 grade afara, transpirat si plin de entuziasm, ne-a vorbit cu patima despre Inaripata de la Straja. A adus cu el si fotografia pe care a pus-o in catalog. Pentru el, artist multimedia de succes, care face parte din noua generatie de reformatori ai artelor vizuale, Inripata de la Straja este capodopera si emblema pe care le foloseste cand vrea sa-l descrie pe Pavel Bucur.
Interviu cu SIMON OSTAN SIMONE, artist vizual si multimedia
Vicepresedinte Targul Expozitional de la CONCORDIA SAGITTARIA, VENETO
Cu catva timp in urma s-a ivit posibilitatea de a expune, in spatiul targului expozitional de la Concordia Sagittaria operele lui Pavel Bucur.
Pentru noi, chiar de la inceput, a fost o placere si o onoare sa-l gazduim in cadrul structurii noastre expozitionale.
Lucrurile au devenit mai importante cand au inceput sa ajunga la noi toate operele sale, apoi tapiseriile sotiei sale, Sanda Bucur.
Personal, cand am vazut operele sale, m-am incarcat de entuziasm. Pentru ca noi toti am inteles imediat ca lucrarile reprezentau un studiu important asupra formelor care proveneau din stiinta lui Pavel de a cauta, de a cerceta stilul antichitatii si al originilor noastre romane.
Eu cred ca, dincolo de materia prin intermediul careia s-a exprimat, aceste opere denota o forta interioara pe care artistul a dorit sa o exprime. Simplitatea liniei, in contextul intregii opere si inspiratia greco-romana, au ridicat aceste opere la un nivel superior.
Se observa mai ales forta acestor lucrari ale lui Pavel Bucur.
Dupa ce am facut expozitia, ne-am felicitat pentru rezultat, deoarece oamenii au apreciat-o mult, iar vizitatorii au venit peste asteptarile noastre.
Desigur ca aceasta opera (Inaripata de la Straja) nu a ajuns la expozitia noastra, nu avea cum, mai ales ca dimensiunile sale sunt enorme.
Dar doar faptul de a vedea aceasta opera colosala, m-a marcat. De obicei, o sculptura mare are dimensiuni normale intre 2-3-4 m, pentru a ne raporta la o opera cubista. Dar aceasta are 48 m!!! Privind proportiile, in ciuda dimensiunii, opera iti creaza un sentiment de stabilitate. Ramane in picioare pe forte proprii. E o statuie moderna, cu un rapel la operele romane; este impunatoare si de o stabilitate notabila.
Portogruaro, 12 iulie 2017.
REALIZATOR: CORINA VOICU
OPERATOR : ALEX ANDRIES
TEHNICIAN VIDEO: IONEL STANCIU
FOTO: CORINA VOICU
ART EDITING: STANISLAV PESCU