Maria Cioata si Lucian Cioata – Cald/Rece

La Galeria Orizont asistam la o intalnire minunata intre doi artisti - expozitia de pictura si ceramica a familiei de artisti Cioata. Maria Cioata este o ceramista de sorginte crestina, iar tatal ei, Lucian Cioata – un pictor inclasabil, un ascet al actului pictural. Intalnirea dintre cei doi este pe palierele expresiei, ritmului, sonoritatii. Pentru ca arta lor nu e muta, nici inerta. Nici nepasatoare la privitor. Vorbeste si canta.

Expozitia intitulata Cald / Rece reuneste lucrarile celor doi artisti Maria Cioata si Lucian Cioata, si este deschisa la Galeria Orizont in perioada 8 decembrie 2017 – 9 ianuarie 2018.

In fond, istoria umanitatii se poate scrie si din perspectiva acestor doua dimensiuni: cald si rece. Pentru ca omul e in mijlocul lor. Ciclurile anotimpurilor se succed, ca si mileniile, ca si culturile. Istoria umanitatii este o alternanta de urcusuri si prabusiri, incoltiri si ofiliri, cresteri si scaderi, incalzire si racire.

In constructiile ceramice semnate de Maria Cioata accentul cade pe forma, spatialitate, pe dialogul dintre materialele folosite. Modulii de argila arsa strapunsi de vergi de bambus conjuga la timpul prezent fiinta. Te indeamna sa privesti, ca sa vezi. Culoarea e putina, textura – discreta. Trupul acestora e strabatut de nuiele care face sa vibreze spatiul din jurul lor, desenand o grafica spatiala. Intregul univers e strabatut de acesti vectori energetici. Iar artistul ii capteaza, selectiv si cu pricepere.

Campurile lui Lucian Cioata adancesc si proiecteaza in vizual fenomene fizice, de nebanuit pentru ochi, dar familiare cognitiei, gandirii, actului meditatiei.

Tehnica acuarelei a fost pentru prea mult timp dedicata valorificarii transparentelor si punerii in pagina a evanescentelor. Delicatetea prima in raport cu vigoarea. Propun un nou tip de demers, in care acuarela dobandeste anvergura si dramatism. (Adrian Mihalache, comentator de arta)


Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras