Letitia Oprisan – Dincolo de dincolo

Letitia Oprisan sarbatoreste anul acesta 80 de ani de viata si 50 de ani de cariera artistica, reusind sa ramana la fel de spontana si energica. Picturile sale abstracte te cuceresc din prima clipa prin forta si prospetimea pe care le transmit.

Artista s-a exprimat dintotdeauna in stil expresionist, fiind modul sau natural de a-si comunica gandurile si emotiile cele mai profunde.

Letitia Oprisan alege sa astearna pe panza culori puternice si luminoase. Rosul, albastrul, galbenul nu lipsesc niciodata de pe paleta ei. Dar mai ales rosul scria criticul de arta Luiza Barcan.
Despre cariera artistei Letitia Oprisan
Letitia Oprisan s-a nascut in 1937 la Podul Turcului, Bacau. A absolvit in 1967 Academia de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu la clasa maestrului Alexandru Ciucurencu. A organizat peste 30 de expozitii personale in tara si in strainatate; de remarcat expozitiile din 1998 la Galeria Le Point Tourne, Amboise, Franta si din 2005 la “Piazzetta” des Historischen Rathauses, Koln, Germania. Este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.
Privind lucrarile Letitiei Oprisan, spectatorul se lasa cuprins de bucuria, chiar de frenezia culorii. Gesturi dezinvolte, pensulatie sigura, suprafete largi, aparent lipsite de vibratie, in care o energie tumultuoasa pulseaza vital, evocand, mutatis-mutandis, sloiurile fisurate pe care marea inghetata le antreneaza intr-o abia perceptibila, dar cosmica leganare – spectacol rar, ca si culoarea aceasta iradianta – abstragerea care si-a incheiat parcursul, dar nu uita traseele figurative din care s-a intrupat, sunt elemente de limbaj care-i fac demersul stilistic recognoscibil. (Doina Pauleanu, director al Muzeului de Arta din Constanta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras