Lansarea albumului Oscar Han scris de Doina Pauleanu

Pe 26 februarie 2021, a avut loc la Muzeul de Arta din Constanta, lansarea albumului Oscar Han semnat de regretatul critic de arta Doina Pauleanu (1948-2020). In acelasi timp s-a deschis expozitia „Oscar Han. Un artist si epoca sa“, expozitie care poate fi admirata la parterul muzeului pana la sfarsitul lunii martie 2021.

Albumul prezinta viata reputatului sculptor interbelic Oscar Han (1891-1976) in contextul epocii sale si apartenentei la "Grupul celor patru", compus din Nicolae Tonitza, Francisc Sirato si Stefan Dimitrescu. Este o carte foarte bine documentata, scrisa ca o poveste, care se citeste cu usurinta, a marturisit Lelia Rus Pirvan – directorul interimar al Muzeului de Arta din Constanta, in cadrul evenimentului de lansare al albumului. Au mai vorbit despre acest volum: Radu Cornescu – architect, vicepresedinte al OAR Dobrogea, Ovidiu Dunareanu – scriitor, Prof. Univ. Dr. Ioan Opris si Pavel Susara – critic si istoric de arta.

Monografia prezinta in cele 452 de pagini, 11 capitole bogat ilustrate cu fotografii din epoca cu monumentele si expozitiile realizate de sculptorul Oscar Han:

I – Nume, renume, anii de formare
II – Razboiul si Arta Romana. Expozitii, comenzi
III – Anul 1925 in viata si creatia lui Oscar Han
IV – In „Grupul celor patru" si in afara sa (1926-1933)
V – Descoperirea Balcicului
VI – Exegi monumentum
VII – „Suntem doi profesori si doi viitori profesori“ (St. Dimitrescu, 1929)
VIII – Felurite izbanzi si o mare infrangere in anii interbelici
IX – Arcanele istoriei: exclus, retrogradat, recuperat
X – Portret de artist. Intre cuvant si imagine
XI – Cronologie

Criticul de arta Doina Pauleanu a scris despre expozitia Oscar Han pe care o pregatea la sfarsitul anului 2020:

„Oscar Han (1891-1976) si-a deschis de-a lungul vietii o singura expozitie personala, in anul 1925. Lucrarile sale au figurat in manifestari colective prestigioase, antume si postume, din care se individualizeaza cele deschise impreuna cu Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu si Francisc Sirato in cadrul stralucitoarei asociatii numite «Grupul celor patru». Expozitia organizata de Muzeul de Arta Constanta este prima prezentare sintetica a operei sale intreprinsa pana in prezent. Lucrarile prezentate fac parte din patrimoniul propriu, dar si din prestigioasele colectii bucurestene Anca Vlad si Mihai Astratinei."

Expozitia reuneste sculpturi de Oscar Han, alaturi de lucrari de pictura semnate de ceilalti trei membri ai „Grupului celor patru" – Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu si Francisc Sirato.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras