Ion Lazar – In memoriam

Expozitia retrospectiva Ion Lazar deschisa la Galeria Senso este prima expozitie dedicata memoriei binecunoscutului artist plastic care a decedat in august 2014. Expozitia poate fi vizitata pana pe 4 decembrie 2015.

In memoriam Ion Lazar

Ion Lazar a parasit aceasta lume la doar 54 de ani, lasand in urma (pe linie profesionala) o seama de lucrari, proiecte si scrieri despre arta. Pentru a le pune in valoare, Galeria Senso, preocupata de zona creatiei contemporane si de autorii care s-au impus sau reprezinta doar propuneri pentru campul de consacrare, organizeaza expozitia cu caracter retrospectiv Ion Lazar si editeaza un catalog (al doilea dedicat pictorului in anul 2015). (Anca Vlad, Presedinte Fundatia FILDAS ART)
Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta.
Cei ce vor trece pragul expozitiei – si vor fi destui, aceia – vor deslusi, in profilurile si siluetele aproape abstracte ale personajelor sacre din Cina cea de taina, in puritatea hieratica a celor din Inchinare sau in sfiiciunea uimita a Fecioarei din Buna Vestire, ca reverenta respectuoasa a artistului in fata capodoperelor care l-au precedat este asemanatoare veneratiei cu care iconarii din Bizant cercetau achiropiitele (chipuri nefacute de mana omului) in primele secole ale marelui imperiu oriental. Modestia pictorului, autentica atunci cand scrie ca arta acestor autori anonimi poseda, acumulata prin sedimentarea schimbului de experienta al catorva generatii de pictori iconari, un principiu comun marilor stiluri: odata cunoscuta, insusita si respectata reteta de lucru si ceea ce trebuie urmarit si urmat, procedeul – in cazul executantului – te duce el singur, de la sine, catre formula finala, ca intr-o ecuatie matematica bine si corect rezolvata, nu trebuie sa ne induca in eroare. Daca reteta de lucru si procedeul sunt deplin insusite si respectate, lucrarile lui Ion Lazar nu sunt nici copii, nici lucrari previzibile, ci creatii autentice, in care harul cunoasterii si bucuria revelatiei s-au contopit cu sedimentele lasate in muzeul sau imaginar, de predecesorii vrednici de lauda si pomenire. (Dr. Doina Pauleanu – critic de arta, Directorul Muzeului de Arta Constanta)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras
Editor: Stanislav Pescu
Fotografii: Sebastian Oros