Ioan Oratie – Atelier

Expozitia intitulata sugestiv Atelier isi propune sa introduca privitorul in atmosfera de cautare si de creatie a artistului Ioan Oratie. Sunt prezentate acuarele realizate spontan in taberele de creatie la care artistul a participat, dar si lucrari elaborate indelung in spatiul atelierului sau. Sunt peisaje din zona sa natala din judetul Brasov, peisaje cu dealuri impadurite sau peisaje marine. In toate simtim bucuria artistului in fata naturii. Expozitia artistului Ioan Oratie este deschisa la Galeria 2 Art - Primaria Sectorului 2, in perioada 19 - 30 martie 2018.

In urbanizarea fortata si accelerata a zilelor noastre, lucrari de pictura si desen precum cele ale lui Ioan Oratie, unde vibreaza si se intrepatrund sentimentele unor cadre ale frumusetilor simple si fruste, ne transporta intr-o lume la care inca mai visam. Intr-o viata care se perfectioneaza in mod fals si brutal, indepartandu-ne de bucuriile adevarate ale trairilor proaspete, blinde si dulci ca mierea, aceasta arta a rememorarilor ne mangaie sufletul obosit de o alergare in gol – lipsita de semnificatii majore. (Ion Lazar, pictor)

Asa l-am si cunoscut pe Ioan Oratie, acum mai bine de un deceniu, in atelierul sau, inconjurat de panze in lucru si de lucrari deja vernisate, invesmantat parca in ele ca intr-o platosa menita sa-l protejeze de agresiunea lumii exterioare. Eram pe atunci in cautare de artisti marturisitori ai lui Dumnezeu fie explicit, fie in chip subtil si Ioan se incadra foarte bine in a doua categorie de plasticieni contemporani. Interviul pe care-l realizam atunci cu el avea sa ma convinga ca nu gresisem adresa. (Luiza Barcan, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras