Incendiaria Clamatoria

O pasare uriasa, rosie, domina sala de expozitie. In jurul ei, pe pereti, atarna fotografiile a trei alte pasari, moarte, mumificate, gasite candva de artist in podul unei case. Trecerea de la negru la rosu, de la mort la viu, de la secaciune, cum spune artistul, la creativitate, de la letargie la explozie de viata, de la ratiune la simtire, de la intuneric la lumina, e insasi trecerea noastra prin viata. Cu toate zbaterile sufletului nostru. Si, daca avem curajul sa ne luam zborul, cu victoria vietii, a creatiei, a luminii.

“ Am gasit, de pil­da, la Ta­citus, o descriere a unei pasari din mitologia greaca. Era o pa­sare mica. Incendiaria cla­­ma­to­ria, se numea. Si pasarea asta, po­vestea Taci­tus, cat era de mica, lua in cioc bucatele de jar, fu­gea cu ele-n zbor si le arunca pe acoperisurile caselor, incen­di­ind orasele. Asa ca am facut si eu o pasare, o “Clamatoria”. Dar am schimbat mitul gre­cesc. “In­cendiaria” mea este una a spi­ri­tului omenesc. Ea in­cear­ca sa incen­dieze, sa ne aprinda sufle­tele prinse in ghea­­ta le­targiei. De-asta am facut-o asa de in­vol­bu­rata, ca pe o flama in­tensa si rosie, care se zbate pentru oa­meni si pentru su­fle­tele lor. Caci asta in­cerc eu sa sculptez in pasarile mele, ceea ce e de ne­sculp­tat, de ne­prins: sufletul ome­nesc si spi­ritul nostru. “ (Adrian Ilfoveanu, 2012)

“Incendiara Clamatoria” poate fi intruparea sufletului gata de zbor si de calatorie, de sensurile initiatice pe care ti le ofera desprinderea de materialitate, de cauza si efect. Sufletul nostru doritor de devenire si de lumina rezoneaza cu pasarea “Incendiara Clamatoria”, asteptand jarul incendiator al trezirii ori al iluminarii. Lucrarea lui Adrian Ilfoveanu pariaza pe desprinderea care individualizeaza, care poate da sens metafizic artei si artistului. Aceasta pasare creata de Adrian Ilfoveanu este o opera de arta construita vizual cu migala unui orfevrier care scoate din masa informa gandul unui zbor interior.
(Dan Mircea Cipariu, comentator de arta)

Expozitia de sculptura-instalatie poate fi vizionata la Atelier 030202 (Sala Noua TC, str. Sfanta Vineri nr. 11, Bucuresti), Aceasta expozitie este selectata in cadrul EBienale#2 / 2013 si poate fi vizitata in perioada 5 septembrie – 2 octombrie 2013.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.
Realizator Mihaela Moldoveanu